Руски маневри уплашили Грузију

0
(0)

15.09.2012. –

У понедељак у Јужном војном округу стартују маневри Кавказ-2012. Без обзира на то што ће се они изводити само на територији Русије, те ће у њима учествовати само руски војници, манвери су већ постали тема међународних распарава. Тон диктира Грузија, која је изјавила да маневри прете суверенитету кавкаских држава. Опаске поводом маневара је изразио и генерални секретар НАТО-а.

Са тачке гледишта Тбилисија, руски маневри су опасни у првом реду за саму Грузију, а као друго за Азарбејџан. Министар иностраних послова Грузије Григол Вашадзе изјавио је пред почетак августовског конфликта 2008. године да је Русија већ изводила сличне маневре. Тобоже њихов циљ је био да помери трупе ближе грузијској граници, како би их затим искористила у рату. Ове године, сматра Вашадзе, Москва се нада да ће извршити притисак на унутарполитичку ситуацијуу Грузији и сменити тамошњу закониту власт. При томе дипломата је прећутао да је међународна комисија још пре ти године признала: борбена дејства 2008. године је започела Грузија, а не Русија. Зато нема ништа чудно у новој оптужби Тбилисија, сматра војни аналитичар листа Известија Иван Коновалов.

– У ствари реакција грузијске стране је била предвидива. Рецимо, то је рутинска ствар, пошто Грузија увек изражава забринутост поводом наших маневара у Јужном војном округу. То је само још један повод да се привуче пажња међународне заједнице.

Много је необичније што је Тбилиси у том погледу подржао генерални секретар НАТО-а Андрес Фог Расмусен. Он је изјавио да Русија треба да уважава територијалну целовитост и суверенитет Грузије. При томе Расмусен се пожалио да Русија није пружила Северноатлантско алијанси информације о циљевима маневара. Између осталог, тешко да Мосвка не схвата чиме је у ствари била условљена ова изјава, сматра шеф Центра за политичку коњуктуру Сергеј Михејев.

– То је подстицајни уступак господину Саакашвилију који до данас фантазира да га читава међународна заједница подржава. У ствари ова заједница га у потребном моменту није подржала. Сада је Запад господину Саакашвилију у сваком згодном тренутку спреман да саопшти: Ми смо уз вас, господине Саакашвили.

Индикативно је да је бука била подигнута због маневара који се чак не могу назвати великим. У њима ће учествовати свега 8000 војника и око 300 јединица војне технике и артиљерије. При томе као гест добре воље Русија није укључила у маневре одреде војних база у Јерменији, Абхазији и Јужној Осетији. Како је објаснио заменик начелника Генералштаба Александар Постников, таква одлука је била донета да се не ствара сувишна напетост у региону. Шта више, маневри ће се чак изводити далеко од грузијске границе. Ипак тешко да ће ови кораци бити оцењени у Тбилисију.

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ниједна особа вакцинисана руском анти-ковид вакцином није имала компликације

5 (2) МОСКВА – Није примећена ниједна компликација ни код једне од 3.000 особа које …

Русија одбија да продужи Споразум о смањењу и ограничењу стратешког офанзивног наоружања под новим условима

0 (0) Изјава специјалног представника америчког председника за контролу наоружања Маршала Билингслија да ће Вашингтон …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend