уторак , октобар 24 2017

Руски МиГ-29СМТ уништио терористе навођеном бомбом ОФАБ-500Кр

Руска војна команда пребацила је на аеродром „Хмејмим“ (руска ваздухопловна база у Сирији), четири нова вишенаменска ловца-бомбардера МиГ-29СМТ. Основни циљ ове мисије је праћење ове летелице у интензивним условима ратне експлоатације, као и максимално увећање борбеног искуства пилота као и помоћног особља које опслужује овај авион.

Према информацијама из Министарства одбране Руске Федерације, верзија авиона МиГ-29СМТ је требала да у Сирију стигне још прошле године. За сада нема релевантног објашњења зашто је то одложено за крај 2017. године, али се претпоставља да је у питању интервенција техничке природе. Руска ваздухопловна команда је у почетку овај авион примењивала у класичним извиђачким мисијама, али је његов заиста снажан ударни потенцијал захтевао много више. Захтевао је учешће у борбеним мисијама. Тако је један од ових авиона, пре извесног времена, на позиције терориста бацио разорну ваздухопловну бомбу ОФАБ-500Кр од чијег дејства је у потпуности уништен терористички циљ. Постоји још података, који високо котирају овај авион када је у питању испољавање његовог дејства по покретним и непокретним „тачкастим“ циљевима непријатеља. У свим тим случајевима основно оружје које је примењивао овај авион су „паметне“ ваздухопловне бомбе од 250 и 500кг.

Нешто раније се догодио и први координисани војни напад, у коме су заједно примењена софистицирана убојна средства лансирана из ваздуха и са мора. Том приликом су у веома уском временском интервалу, практично једновремено, уништени сви задати циљеви непријатеља. У овој специјалној ваздухопловно-поморској операцији, поред фамозне крстареће ракете „Калибр“ узели су учешћа и савремени ракетни системи који су интегрисани на јуришне хеликоптере Ми-28Н „Ночной охотник“ и Ка-52 „Алигатор“, а то су вођене ракете класе ваздух-земља „Атака-1“ и „Вихрь-1“.

Процене су да је током ваздухопловне операције у Сирији, руска војска испробала више од 200 различитих образаца савремених убојних средстава и борбене технике.Том приликом велика већина ових средстава је имала и своју прву премијеру, али им то није сметало да приликом употребе демонстрирају висок степен борбене поузданости и ефикасности.

Слободан Ђукић, Russia Beyond Serbia

Актуелно

Ердоган: Чланство у ЕУ нам више није потребно

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да Турској чланство у Европској унији више …

Сиријска армија источно од Деир-ез-Зора опколила и уништава одред од 1.500 припадника ИД

СИРИЈСКА армија приводи крају – заједно са руском авијацијом – уништавање велике око 1.500 припадника …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons