fbpx

Руски научници тврде да делфини разговарају

0
(0)

Москва – Руски научници тврде да су први пут успели да сниме разговор између делфина.

Два одрасла црноморска кљунаста делфина по имену Јаша и Јана разговарали су неколико минута у базену у ком пливају већ 20 година, не упадајући једно другом у „реч”. Научници су снимили њихово „чаврљање” и сада сматрају да су у том материјалу успели да препознају „речи” и „реченице”.

„Заправо, ова размена информација заиста подсећа на разговор између људи”, рекао је Вјачеслав Рјабов, вођа истраживања из Резервата Карадаг на Криму, пренео је Танјуг.

Делфини за комуникацију користе два различита типа оглашавања – звиждуке и кликтање, познато и као пулсирање.

Користећи нову опрему за снимање звука, Рјабов је разложио појединачне „некохерентне пулсеве”, од којих је сваки звучао другачије и по трајању и по фреквенцији.

„Имајући то у виду, можемо да претпоставимо да сваки пулс представља фонему или ’реч’ на такозваном делфинском језику”, написао је др Рјабов.

Делфини за комуникацију користе два различита типа оглашавања: звиждуке и кликтање, познато и као пулсирање

„Пошто овај језик има све особине постојећег људског говорног језика, делује да делфини имају висок ниво интелигенције и да су освештени”, стоји у раду који је објављен у часопису „Физика и математика” Политехничког универзитета у Санкт Петербургу.

У свом раду, Рјабов је позвао друге научнике да направе уређај, који ће омогућити комуникацију између људи и делфина.

„Људи морају да учине први корак у формирању везе са првим интелигентним становницима планете Земље, тако што ће да направе уређаје за превазилажење граница у комуникацији између делфина и људи”, оценио је др Рјабов.

Други научници су нешто обазривији у давању таквих процена.

Џошуа Смит са Универзитета Мурдок који није учествовао у студији, сматра да је потребно још истраживања, како би се потврдило да делфини заиста чаврљају попут људи.

„Мислим да је рано да извлачимо закључке да делфини користе језик сличан људском”, рекао је Смит за Си-Ен-Ен.

Амерички научник није порекао да су објављени резултати узбудљиви, али је оценио да је потребно да се добију исти резултати и у природи.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *