Насловна / Наука и Технологија / Разорни земљотреси повезани са месечевим менама
Разорни земљотреси повезани са месечевим менама 1

Разорни земљотреси повезани са месечевим менама

Земљотреси су и даље потпуно непредвидиви упркос труду науке да утврди када и где би могли да се догоде и колика би била њихова снага.

Теорија о утицају Месечевих мена на појаву потреса је стара, али су научници сада понудили нове доказе о томе да је подрхтавање тла повезано са фазама Земљиног природног сателита. Истраживачи са Универзитета у Токију тврде да се најразорнији земљотреси дешавају за време младог или пуног месеца, у време када је гравитација Сунца и Месеца у односу на Земљу најјача.

Већ дуго наука сумња да природни Земљин пратилац има одређену улогу у настанку земљотреса, посебно оних најразорнијих који доводе до великог броја страдалих и рушења зграда.

Сила Месечеве гравитације подиже воду у океанима и морима, изазивајући плиму, а таласи су нарочито високи двапут месечно, за време младог или пуног Месеца, када се то небеско тело, Земља и Сунце нађу у истој линији.

Када се то догоди, притисак на Земљину површину се додатно појачава, услед чега се она протеже и сабија, па мали потреси због тога добијају веће размере.

Податке који су их довели до овог закључка научници су прикупљали током скорашњих великих земљотреса. Утврдили су да се ова природна катастрофа која је 2004. године погодила индонежанско острво Суматра, 2010. године Чиле, као и Јапан годину касније, догодила у време младог или пуног месеца.

То исто важи и за низ од још 12 разорних потреса. Међутим, није познато да ли ова веза постоји у случају слабијих земљотреса.

Откриће научника са токијског универзитета могло би макар мало да повећа вероватноћу у предвиђању земљотреса чији су главни узрок померања тектонских плоча у Земљиној утроби.

Аутор: Анкица Маринковић, Политика.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Између петка и суботе спектакл: Најдуже помрачење Месеца у овом веку 11

Између петка и суботе спектакл: Најдуже помрачење Месеца у овом веку

Последњег викенда у овом месецу, у ноћи између петка и суботе, 27. и 28. јула …

Потпуно помрачење Месеца 27. јула, видеће се и из Србије 12

Потпуно помрачење Месеца 27. јула, видеће се и из Србије

Грађани Србије имаће прилику да у ноћи између суботе и недеље, 27. на 28. јула, …

Један коментар

  1. Zorica Stefanovic

    Mi nemamo pojma ni o cemu. Samo nagadjamo. Sve pokrece planetu-bozja energija i energije nasih misli i dela. „Mozete planine .“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *