понедељак , 23 новембра 2020

САД: Претња исламског екстремизма на Косову расла од 1999.

0
(0)

ВАШИНГТОН – Претња насилног исламског екстремизма на Косову постепено је расла од сукоба 1999. године, делимично уз помоћ новца страних организација које пропагирају екстремистичке идеологије, констатује се у данас објављеном извештају Стејт департмента.

У извештају о тероризму у свету за 2015. годину, истиче се да је са Косова око 250 до 300 терориста путовало у Сирију и Ирак да би се борило у редовима Исламске државе (ИСИЛ) или Нусра фронта, од којих је око 50 убијено.

У делу извештаја за Косово, које се третира одвојено од Србије, констатује се, такође, да насилне екстремистичке групације активно користе друштвене медије за ширење пропаганде и регрутовање следбеника.

Иако се указује да у прошлој години на Косову није регистрован ниједан терористички инцидент, подсећа се да је полиција ухапсила осумњичене за планирање таквих напада.

Косовска влада наставља сарадњу са САД у области контратероризма, а Американци су обучавали и помагали тамошњој полицији и правосуђу у случајевима борбе против тероризма, додаје се у извештају.

Пошто безбедносна и политичка ситуација на северу Косова и даље ограничава способност владе у Приштини да на том подручју врши власт, Кфор и Еулекс сарађују са косовском полицијом у одржавању безбедности, укључујући границе, оцењује Стејт департмент.

У извештају се, као терористички инцидент у прошлој години, бележи хапшење пет косовских Албанаца 11. јула 2015. због покушаја да баце отров у језеро Бадовац из кога се Приштина снабдева водом.

Полиција је најпре ухапсила тројицу, а затим још двојицу за које се испоставило да су се борили у Сирији у редовима ИСИЛ-а. Сва петорица су оптужени за тероризам, додаје се у извештају, преноси Танјуг. 

Србија се и са скромним ресурсима бори против тероризма

ВАШИНГТОН – Влада Србије наставља са својим напорима у борби против међународног тероризма и у тој области снажно сарађује са САД, истиче се у данас објављеном извештају америчке владе.

У одговору на мигрантску кризу, Влада Србије контактирала је многе међународне партнере од којих је тражила савет и помоћ у вези са идентификовањем и спречавањем потенцијалних терориста, додаје се у извештају.

„Током године, мигрантска криза је опретерила ресурсе Владе Србије, са више од пола милиона миграната и избеглица који су прошли кроз Србију, уз минималне провере и процесуирања. Као резултат значајног пораста доласка избеглица и миграната у другој половини године, Влада је тражила помоћ САД и других стратешких партнера за напредније методе скрининга”, наводи Стејт департмент.

У извештају се додаје да, упркос јавној подршци српских политичких лидера контратерористичким мерама, као и неким почетним корацима у бољој координацији владиних контратерористичких активности, Влада Србије на крају године није имала националну стратегију борбе против тероризма, нити инфраструктуру или стратегију за борбу против насилног екстремизма.

Влада Србије, указује се у извештају, наставља са јавном осудом активности Исламске државе Ирака и Леванта (ИСИЛ) и изражава подршку напорима против те групације, преноси Танјуг.

танјуг,Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Терористу убицу Кујтима Фејзулаја из Беча обучавали у кампу за обуку терориста у Македонији

5 (3) Атентатор Кујтим Фејзулај (20), који је у понедељак увече у Бечу у терористичком …

Правно обавезујећеш споразума нема нити ће га бити! Него кад ће ратну штету да нам исплатите?

3.8 (4) „Став Немачке по питању Косова се није променио и циљ је да се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend