уторак , фебруар 20 2018

САД се повлаче из споразума УН о међународној помоћи мигрантима и избеглицама

Амерички председник Доналд Трамп одлучио је да САД повуче из споразума УН о међународној помоћи мигрантима и избеглицама, сматрајући да тај споразум није компатибилан са миграционом политиком његове земље, саопштила је америчка мисија при УН.

“Америчка мисија при УН обавестила је светску организацију да САД више неће учествовати у глобалном споразуму о миграцији”, наводи се у саопштењу.
Генерална скупштина УН једногласно је усвојила у септембру 2016. године текст назван “Декларација Њујорка о избеглицама и мигрантима” у циљу побољшања услова помоћи, смештаја и повратка избеглица.

Високи комесаријат УН за избеглице (УНХЦР) би требало на основу те декларације наредне године да предложи Светски пакт о мигрантима и избеглицама.

САД су навеле да тај споразум “има елементе који нису у складу са миграционом политиком Трампове администрације”.

“Трамп је због тога одлучио да обустави учешће САД у припреми пакта који треба да добије консензус у УН 2018. године”, наводи се у саопштењу америчке мисије.

УН нису за сада реаговале на ту одлуку.

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли изјавила је да су САД поносне на своје наслеђе у области имиграције и подршке мигрантима и избеглицама широм света.

“Ниједна земља није учинила колико су учиниле САД. Наше одлуке о миграционој политици треба да доносе Американци и само Американци. Ми ћемо одлучити о бољој контроли граница и коме ће бити дозвољено да уђе у нашу земљу”, рекла је Ники Хејли и додала да декларација “једноставно није компатибилна са САД”.

Трамп је од доласка на власти одлучио да се САД повуче из међународног споразума о климатским променама, као и из Организације УН за образовање, науку и културу (Унеско).

Трампова одлука о повлачењу из споразума о мигрантима и избеглицама донета је док је недавно на самиту Европске уније и Африке одлучено о спровођењу операција хитне евакуације миграната жртава шверца у Либији. Те операције су добиле подршку УН и Афричке уније.

(Бета

Актуелно

У FBI и Министарству правде САД постојало тајно друштво које је деловало против Трампа

АМЕРИЧКА `дубока држава` већ годину дана покушава да обори Доналда Трампа и не успева. Бар …

Снежна олуја протутњала југом САД, најмање 10 мртвих

ВАШИНГТОН – Најмање десет људи страдало је у снежној олуји која је протутњала појединим подручјима …

Један коментар

  1. Za razliku od budala i supljoglavaca, Tramp nece od svoje drzave praviti ciganstan!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons