Влада Србије планира задужење од 675 млрд РСД

0
(0)

Београд — Влада Србије планира да се у 2018. години задужи за 675,7 милијарди динара.

На тај начин ће финансирати буџетски дефицит и отплатила главницу дуга за позајмице узете од домаћих и страних кредитора за директне и индиректне обавезе државе.

У предлогу буџета за идућу годину који је достављен Скупштини Србије наводи се да ће бити узети кредити од домаћих и међународних комерцијалних и мултилатералних финансијских институција, и иностраних влада у укупном износу од највише 90,1 милијарду динара.

Емитовањем хартија од вредности на домаћем тржишту у домаћој и иностраној валути држава ће се задужити до 425 милијарди динара, а продајом еврообвезница на страном тржишту обезбедиће се 121,7 милијарди динара.

У образложењу предлога буџета истакнуто је да ће планирано задуживање по основу продаје хартија од вредности бити смањено уколико буде прихода од приватизације или повољнијих дугорочних концесионалних зајмова. Очекивања су да ће догодине бити дата концесија за београдски Аеродром „Никола Тесла“.

У 2018. години предвиђено је издавање државних гаранција до износа од 58,6 милијарде динара (432 милиона евра и 18 милиона кувајтских динара).

Држава ће давати гаранције за кредите које ће узимати јавна предузећа Железница, ЕПС, Србијагас, Ресавица.

Према предлогу буџета за наредну годину, држава ће добити пројектне и програмске зајмове до износа од око 576,4 милијарде динара (2,79 милијарди долара, 2,13 милијарди евра и 1,43 милијарди кинеских јуана).

Највише позајмица у укупном износу од 278,8 милијарди динара (2,42 милијарде долара и 1,44 милијарде кинеских јуана) биће узето од кинеске Експорт-импорт банке и намењене су изградњи путева и пруга, постројања за прераду отпадних вода и топловода у Београду.

Од тог износа за модернизацију и реконструкцију пруге Београд-Будимпешта на деоници од Новог Сада до Суботице биће узет зајам од милијарду долара.

Од Светске банке биће узети кредити у вредности од 191,1 милиона евра и 350 милиона долара, а од Европске инвестиционе банке 731 милиона евра, Европске банке за обнмову и развој 100 милиона евра, Банке за развој Савета Европе 45 милиона евра, Немачке развоје банке (КфW) 60 милиона евра, а од турске владе 16 милиона долара.

Предлогом закона о буџету за 2018. годину предвиђени су приходи од 1.178 милијарди динара, расходи од ; 1.207 милијарди, тако да ће дефицит изности 28,4 милијарди динара.

Буџет је планиран на основу прогнозе да ће у 2018. години раст БДП-а износити 3,5 одсто, а да ће годишња инфлација бити 2,7 одсто.

Очекује се, како наводи, да приходи буџета од наплате пореза буду 988,6 милијарди динара, од чега је наплата ПДВ-а 503,4 милијарде.

Приходи од наплате акциза планирани су у износу од 286,3 милијарде, а од царине 42,9 милијарди динара.

О добити јавних агенција планиран је приход од 1,6 милијарди, од добити јавних предузећа и дидвиденди 15,5 милијарди динара, а од донација 14,2 милијарде динара.

Расходи буџета за запослене износиће 272,3 милијарди динара, донације социјалним фондовима око 222,2 милијарде динара, о чега је Републичком фонду за пензијско и инвалдиско осигурање припасти 185,8 милијарди динара. За субвенције је издвојено 87,6 милијарди динара.

У односу на реализацију у текућој години, инвестиције ће у следећој години по први пут бити 30 одсто веће и износиће преко 180 милијарди динара на нивоу опште државе, односно 128 милијарди динара на нивоу републике.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Брокерска кућа: Телеком издаје корпоративне обвезнице од 200 милиона евра због финансирања дуга

5 (2) Надзорни одбор телекомуникационог оператера Телеком Србија сазвао је ванредну Скупштину акционара за 15. …

Одмах после короне извршитељи пуштени са ланца, од 1000 дин, вам праве дуг 50.000 динара!

5 (22) За време короне држава је дозволила мораторијум на сва дуговања и плаћања, сада …

4 Коментара

 1. Zaduzenja pa jel to moguce a presednik rece kako smo uspesni, suficit jeste au, au, au ,…… kamo srece da je predsednik neke vece zemlje poput nemacke, kine i dr.. gde bi mu bio kraj. Verovatno bice angazovan na oksvordu i kembrizu da drzi predavanja o propasti i lazima.

 2. Ови лудаци које воде землју друго и незнају
  да раде осим узимања кредита .
  У томе су шампиони а и у растурању Србије !!!

 3. Narod kaže:“Treba dete izudarati pre nego što razbije krčag“.
  Zar je malo što su nas ovoliko zadužili, a tragova trošenje i nema?
  Kažu, rast BDP-a u 2018-oj 3,5%.
  Sad se slažu da je sumnjivo i 2%.
  Ali zaduženje je sigurno.
  Pohapsiti pre nego što nas potpuno upropaste.

 4. Ovaj narod ko da nema glavu. Da li je tesko da izadje pola miliona ljudi na terazije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend