понедељак , 30 новембра 2020

Сахрањен ватрогасац страдао на Ади Хуји: Отеран у смрт

0
(0)

Храбри ватрогасац Милан Рмуш, који је преминуо након што је тешко повређен у ватреној стихији и експлозији у Картонки Авала на Ади Хуји у Београду, јуче је сахрањен уз све почасти. Од страдалог ватрогасца су се опростили родбина, пријатељи, његов син од 14 месеци, ватрогасци, колеге, врх МУП-а Србије.

Међутим, остаје питање ко је одговоран што је овај храбри ватрогасац страдао. У Полицијском синдикату Србије траже одговорност Предрага Марића, његовог шефа и начелника Сектора за ванредне ситуације.

Зашто је Рмуш страдао, покушали су да „Вестима“ објасне његове колеге ватрогасци, који су инсистирали на анонимности.

– Пожар је избио по десети пут у последње две године у Картонки Авала на истом месту и из истих разлога. То је погон у ком се користи угаљ за стварање водене паре. По целом објекту је угљена прашина до висине чланака, а опрема је преисторијска, потпуно небезбедна по противпожарним стандардима. Пластични точкићи, електромашине без заштите, довољна је искра све да запали. То се и дешава, сваких месец-два избије пожар. Као да нас надређени у МУП-у намерно шаљу у смрт јер никакве измене и побољшање безбедности нису урађени. Свако од нас је по два-три пута до сада ишао тамо да интервенише. Свако од нас је могао да погине, али, ето, то се десило Милану – кажу његове колеге из Ватрогасне бригаде Београд, који додају да је то питање и за министра полиције Небојшу Стефановића.

Без обзира на небезбедност тог погона, радници би после неколико дана од сваког пожара нормално почели да долазе да раде, а фабрици није забрањен рад до испуњавања противпожарних стандарда. Из тих разлога, Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије, тражи Марићеву оставку.

– За последње две године ватрогасци београдске бригаде су 10 пута гасили пожар у овој фабрици, у истом погону и из потпуно истих разлога. Фабрика није затварана до испуњавања противпожарних стандарда, већ би настављала да ради без проблема, до новог пожара. Како је могуће да сваких неколико месеци избије пожар због застареле опреме и мањка противпожарне заштите, а фабрика све време ради нормално. Напокон неко у Србији треба да преузме одговорност. У овом случају, највећу одговорност има господин Марић, који ништа није учинио да ватрогасци добију адекватну опрему како би се избегла трагедија и који је на челу система који треба да предупреди да се овакве несреће не дешавају – изјавио је Мијаиловић.

Побегао од ОВК, страдао у Београду

Страдали ватрогасац пореклом је са Косова. Избегао је са породицом после НАТО агресије јуна 1999. године из Пећи, а ватрогасац је постао 2004. године.
– Венчали смо се 18. маја, када смо крстили и Драгана, за његов први рођендан. Отишли смо на море у јулу, вратили се и догодило се ово – каже за медије његова супруга Драгана Рмуш.

Б. Ђокић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend