fbpx

Шака гласова од дијаспоре?

0
(0)

Српска дијаспора чини трећину становништва у Србији, али се њен глас на изборима у матици готово и не чује.

Кашњење у обавештавању, компликована процедура пријаве за гласање, кратки рокови и мишљење да матици није у интересу да дијаспора гласа, разлози су које наводе, читаоци „Вести“ настањени широм Европе. Ови разлози су нажалост затворили на прошлим изборима бирачка места на два континента, односно у Канади и Аустралији.

За српско расејање као збуњујућ се испоставио и последњи термин за упис у бирачки списак, јер зависно од конзулата помињу се два термина 2. и 5. април. Колико је Министарству спољних послова дијаспора изгледа заиста „последња рупа на свирали“ потврдили су у Министарству спољних послова Србије у којем се јуче по ко зна који пут нису удостојили да нам разреше ову дилему, па смо захваљујући Министарству државне управе утврдили да је последњи рок 2. април.

 

У Генералном конзулату у Франкфурту, према речима конзула Александре Ђорђевић, пријављених има, али још није достигнут потребан број од 100 бирача да би ово гласачко место било и отворено. Препорука коју је конзулат добио каже се да је крајњи рок за пријаву 2. април али је пожељно да тај посао буде закључен до 25. марта.

– Искуство говори како наши људи обично чекају последњи час да обаве пријаву. Надамо се да ће током идуће седмице стићи довољно пријава да би се и 24. априла гласало у овом представништу – каже она.

Конзул у Минхену Небојша Ђурица указује да су рокови кратки, али да има довољно времена за припреме.

Од Берлина до Београда

На питање „Вести“ колико се бирача из дијаспоре пријавило у Берлину из тамошњег конзуларног одељења поручују да је адреса Министарство спољних послова, пошто ДКП-и не могу да дају изјаве за медије.
Војкан Драшковић из Берлина гласао је претходних година, али није сигуран да ће то учинити и 24. априла. Сматра да је у Берлину излазност на изборе иначе мала, јер између осталог, постоји једно бирачко место, па неко мора да пређе поприличан пут да би гласао у амбасади.
– Мислим да ће људи у малом броју изаћи на изборе, јер гласови из дијаспоре, како се показало, нису нарочито утицајни на било какве промене. Како се кампања у Србији води, нејасно је и тешко може да се препозна која ће партија, осим владајуће, имати неку добит – каже Драшковић.

– Они који су на прошлим изборима гласали у Минхену, треба да провере да ли се њихово име налази у јединственом бирачком списку и да се пријаве до последњег термина – појашњава Ђурица.
Мада у Баварској живи више 160 хиљада држављана Србије, конзул износи податак да је на прошле изборе изашло њих 180 бирача, да се до сада се пријавило 60, па очекује сличну бројку као и прошлог пута. Слободан Павић из Минхена који је гласао на свим изборима сматра да је прекратак рок за проверу о упису у ЈБС и слање захтева за гласање у иностранству, поготову што иду празници у Баварској.

Запослени у генералном конзулату у Штутгарту кажу да чине све да се што више српских држављана пријави и гласа 24. априла. Пријаве такође примају имејлом, факсом, писмом и лично, а формулари се налазе на сајту конзулата хттп://њњњ.стуттгарт.мфа.гов.рс. Срђан Петровић из Штутгарта каже да су о свему грађани касно обавештени, због чега ће излазност поново бити мала, овог пута још мања него раније, па ће поново излазност у Генералном конзулату бити мала. Вера Греговић, такође из овог града наводи да је и досадашња пракса била да се људи сами организују како знају и могу, копирају формуларе и деле познаницима.

– Мислим да матици није у интересу да дијаспора гласа па одатле и индолентност према нама – каже она.

Гласа само Беч?

Информације о изборима грађани Србије настањени у Аустрији могу наћи на сајту српске Амбасаде хттп://њњњ.виенна.мфа.гов.рс.
У аустријској престоници је на прошлим изборима било отворено гласачко место, а очекује да ће и 24. априла с обзиром на велики број држављана Србије који тамо живи. У Салцбургу се 2014. није јавио довољан број.

На подручју Северне Рајне-Вестфалије, дијаспора која има контакт са Црквом и другим срединама где се проводи слободно време, добро је обавештена о изборима, а и на сајту Генералног конзулата у Диселдорфу се може наћи низ информација. Српски фолклораши из Дортмунда, такође располажу информацијама. Генерални конзул Небојша Кошутић из Диселдорфа успоставио је низ контаката са домаћим медијским кућама и до избора ће бити емитовани бројни прилози и видео записи. Обавештен је и ЊДР где ће Кошутић говорити о овој теми, а прилог ће бити емитован више пута у дневном програму Функхоусе Еуропа на српском језику.

Минхен и Штутгарт спремни

Конзул Небојша Ђурица напомиње да се потребне радње могу се обавити лично у конзулату у Минхену, поштом или имејлом на гк.муенћенЖмфа.рс, као и телефаксом на 089-981 319, док је телефон за информације 089-9824750. У конзулату у Штутгарту појашњавају да ако бирач хоће лично да преда захтев може радним данима од 8.30 до 13 и средом од 15 до 18 сати. Вечерас ће у овом граду бити пунктови на смотри српског фолклора, Ин дер Анлаген 6, 73760 Остфилдерн-Неллинген и на књижевној вечери у кафићу Моцарт, Зазенх䵳ер Стр. 36 где ће српски држављани са личном исправом моћи да се пријаве. У Диселдорфу се гласа у Генералном конзулату, Клостерстрассе 79, од 7 до 20 часова.
Досадашње искуство показује да се конзулату пријави између 200 и 300 бирача, мада на овом подручју живи много већи број грађана Србије.

Конзул саветник Александар Ђурђић из Амбасаде Србије у Швајцарској каже да бирачи путем Амбасаде у Берну и Генералног конзулата у Цириху да се пријаве до 2. априла. Објашњава да је интересовање бирача солидно, а уколико се пријави њих 100 највероватније је да ће се гласати у просторијама Амбасаде.

У Француској преко цркве

Колико се тешко долази до информација о гласању указује Иван Милованчевић који живи у Француској. Ипак, како истиче, он и његова породица ће сигурно на гласање.
– Информисао сам се путем интернета, а да нисмо у нашој цркви Св. Петка у Бондију сазнали да се могу подићи пријавни папири и, тек касније с њима изаћи на гласање не би имали никакву информацију. Наше изборно место је у Културном центру Србије и ваљда ће тако бити и овај пут. Гласамо да би наша Србија ишла напред и због просперитета младих – каже он.

Надлежни у конзулату у Цириху, наводе да ће данас и сутра посетити и цркве и вернике да би им пружили информације које дају и у конзулату. Надају се да ће се у овом граду пријавити довољан број за отварање бирачког места. Наш читалац Милош Дамјанац из Диетикона ће и овог пута на гласање. Нада се да неће бити потешкоћа са пријавом за бирачки списак. Сличног мишљења је и Бошко Лопушина, из Шпрајтенбаха који је нагласио да се сви путем нет-ДКП-а могу информисати о свему везано за изборе.

Како се уписати у бирачки списак

Због интересовања дијаспоре, „Вести“ поново објављују процедуру пријаве за гласање, према којој бирачи са боравиштем у иностранству могу најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (ЈБС), да путем ДКП-а поднесу захтев да се у ЈБС упише да ће на изборима гласати у иностранству.

Захтев мора да садржи име, презиме, име једног родитеља бирача, јединствени матични број (ЈМБ) општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у Србији, и адресу боравишта у иностранству. Уз захтев се прилаже копија пасоша, личне карте или возачке дозволе.

Податак да ће гласати у иностранству може уписати само за лице које је већ уписано у ЈБС. У случају да није, захтев за упис се истовремено са захтевом за гласање у иностранству подноси ДКП-у које онда оба захтева доставља надлежној локалној управи у Србији, а према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља. Бирачи у иностранству могу преко ДКП-а поднети локалној управи према месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у ЈБС. Могућ је електронски увид у ЈБС на интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе њњњ.мдулс.гов.рс, уношењем ЈМБ грађана.

Е.В. – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сатаниста Вучић укида ванредно стање 8. маја и одмах креће у организовање избора

3.3 (4) Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да датум одржавања наредне седнице парламента …

„Вучићу се жури на изборе, на јесен је у гадној ситуацији“

5 (4) Председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеј Трифуновић оценио је данас да се председнику …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *