Само 13 од 250 посланика подржало иницијативу за заштиту вода у Уставу Србије

Само 13 од 250 посланика подржало иницијативу за заштиту вода у Уставу Србије

Од 250 посланика само њих 13 потписало је иницијативу Зелене странке којом се Народној скупштини предлаже да се пијаћа вода, као један од најважнијих ресурса, заштити Уставом Републике Србије.
Зелена странка је најавила да ће ускоро кренути у кампању прикупљања 150.000 потписа грађана како би иницијатива на тај начин дошла на дневни ред Народне скупштине.

Ова странка је недавно представила план у пет тачака за “неконтролисану најезду малих хидроелектрана (МХЕ)”, с тим да је кључна тачка плана заштита пијаћих вода Уставом, а док се то не деси, увођење мораторијума на изградњу МХЕ. Иницијатива за заштиту вода покренута је у Народној скупштини пре две недеље.

Власт и опозиција сложни су у једном – нису заинтересовани да пијаћа вода буде заштићена Уставом, саопштила је Зелена странка.

Иницијативу је поднео Горан Чабради, посланик и председник Зелене странке, а није је потписао ниједан посланик Демократске странке, Народне странке, Двери, Лиге социјалдемократа Војводине, Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Српске радикалне странке, Покрета за спас Србије, Савеза војвођанских Мађара, Социјалдемократске партије, Kлуба самосталних посланика.

Осим Чабрадија, иницијативу су потписала три посланика Партије удружених пензионера Србије, шест посланика Странке модерне Србије, и троје самосталних посланика, Александра Чабраја, Миладин Шеварлић и Нада Kостић.

“Чињеница да 237 посланика игнорише иницијативу од које би бенефит имали сви становници Србије данас, али и која би гарантовала нормалан живот будућим генерацијама, указује да политичке елите не интересује добробит грађана. Иницијативу нису потписали чак ни посланици који су се сликали на протестима против градње МХЕ”, рекао је Чабради и захвалио се посланицима који су подржали иницијативу јер су тиме показали да су храбри и одговорни.

У Европској унији вода као људско право део је устава једино у Словенији, док су иницијативе биле неуспешне у Белгији и Италији.

Последњих месеци у региони су све чешћи гласови, који долазе из редова грађанских иницијатива и стручних кругова, да се вода мора третирати као основно људско право.

Владимир Спасић, Балканске зелене вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Само напредни "капацитет" лобисти који је радио за новац може да додели улицу у Београду

Само напредни “капацитет” лобисти који је радио за новац може да додели улицу у Београду

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да ће једна улица у Београду понети име британског …

Ко је исушио лековите изворе Врњачке Бање

Ко је исушио лековите изворе Врњачке Бање

Пресушивање извора у Врњачкој Бањи покренуло је низ нових питања када је реч о томе …

3 Коментара

  1. Е када се промени овај ненародни режим и дођу Срби на власт у Србији знаће се и ко је како гласао у претходном периоду.
    Биће санкција на радост поштеном народу уместо ријалитија.

  2. Србија је у рукама колонијалне петоколонашке власти. Најхитније мењати ненародну издајничку и антисрпску власт.

  3. A kako se izjasnila grupa Dosta je Bilo?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *