Само странци ће да нам мере потрошњу струје!

0
(0)

НИЈЕДНА српска фирма не може да испуни услове тендера за набавку паметних бројила, који је расписала „Електропривреда Србије“. Услов за конкурс је годишњи обрт од 75 милиона евра и да располажу са минимално 25 милиона евра. Потребно је и да за годину дана могу да испоруче 250.000 бројила, као и да су већ радили сличан посао и продали најмање 100.000 уређаја.

Када би овај пројекат преузеле наше фирме, могли бисмо, тврде домаћи произвођачи бројила, отворити 1.500 радних места у земљи. Шансу за конкурисање имаће свега три фирме које се баве производњом мерача струје у свету. Французи су за овај посао ангажовали чак 80 одсто домаћих произвођача ових справа. Тако су отворили 10.000 радних места. За разлику од њих, потрошњу струје у Србији мериће страна бројила.

– Домаћи произвођачи више од 20 година развијају и производе генерације бројила која омогућавају даљинско очитавање, праћење и управљање потрошњом – каже Јован Вујасиновић, председник Групације произвођача опреме за мерење електричне енергије у Привредној комори Србије. – Након што се ЕПС пре четири године стратешки определио за коришћење паметних бројила, ми смо се припремали да будемо носиоци масовне имплементације у Србији.

У оквиру Привредне коморе Србије 11 домаћих фирми које производе паметне мераче потрошње електричне енергије организовано је заједно, а запошљавају укупно 600 људи. И када би скупа покушали да конкуришу за посао – не би прошли јер годишње зарађују 20 милиона евра, што је за пет милиона мање него што је наложио ЕПС.

ЗАЈАМ

ТРОШКОВИ уградње „паметних“ бројила неће ићи на терет потрошача већ ће их платити ЕПС из кредита. Тако, Европска банка за обнову и развој и Европска инвестициона банка кредитираће ЕПС са по 40 милиона евра за овај пројекат. Према подацима из ЕБРД, набавка ће, поред паметних бројила, укључити и испоруку хардвера и софтвера, уређаја за комуникације, апликација и пружање услуга за интеграцију система и обуку.

– Одговорно тврдим да наша групација може да изнесе комплетан посао масовне имплементације паметног мерења у Србији и да упоредо извози – каже Вујасиновић. – Ипак, по ономе што смо видели из објављеног тендера нико од нас нема могућности да учествује. На услове могу да одговоре само најснажније компаније света и то њих неколико.

У нашем енергетском гиганту, пак, трвде да је тендер отворен за све произвођаче бројила, и стране и домаће.

– Најсавременији мерни системи, у којима су паметна бројила само један од сегмената, унапредиће квалитет услуге купцима и подићи енергетску и економску ефикасност ЕПС – кажу у овој компанији.

У Србији постоји око 3,5 милиона бројила, од чега је 3,1 милион у домаћинствима, а око 400.000 су индустријски потрошачи.

НУДЕ СЕ БОДИРОГА, ВОЈИН ЛАЗАРЕВИЋ…

ДА је тржиште производње бројила уносан посао показује и укљученост познатих личности у власништво фирми које се тиме баве. Четири компаније које су доминантне у Србији су „Сител“, ћерка компаније „Микроелектроника“ из Бањалуке, ЕВГ у власништву бившег кошаркаша Дејана Бодироге, „Енел“ Драгана Васиљевића из Београда и „Метер енд контрол“ у саставу „Руднап групе“ Војина Лазаревића.

Ове фирме, кажу произвођачи, обично не добијају посао на тендерима које финансирају међународне финансијске институције, као што су ЕБРД или Светска банка.

 

М. Л. Јанковић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Демофашизам: У Лос Анђелесу искључују воду и струју свима који крше корона-забране

4.2 (5) * Председнички кандидат Демократске партије фактички је спреман за `убиство` економије САД – …

Од 1. септембра у Србији поново поскупљује струја

5 (3) Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 …

Један коментар

  1. Ђурић Милош Трстеник

    Само једно тврдим а то је да се квалитет услуге ЕПС-а неће ништа побољшати а само ће епс моћи даљински да искључи струју тренутно неуредним платишама.А услови су намерно тако срочени да ни једна Србска фирма не може задовљити те услове да би се ангажовала страна фирма.Па то је провидно као паус папир.Али неко је узео паре и тако мора бити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend