САМО У СРБИЈИ: Дан победе се одлаже због Вучића

0
(0)

На основу одлуке председника Србије Александра Вучића, војнополицијска парада „Одбрана слободе“, која ће се организовати поводом Дана победе 9. маја, када Европа обележава капитулацију нацистичке Немачке у Другом светском рату, који је „узела“ и за свој дан, биће одржана један дан после међународног празника који јој је повод, 10. маја.

Kабинет председника Србије и Министарство одбране нису одговорили на питање Данаса да ли је војна парада померена због Вучићевих „неодложних обавеза“ 9. маја.

Пензионисани генерал Војске Србије Момир Стојановић оцењује да „очигледно прилагођавање свега, па чак и међународних празничних датума Вучићу показује колико је Србија склизнула у диктатуру“. Десетог маја се, иначе, обележава Међународни дан физичке активности „Kретањем до здравља“, а често и светски Дан мајки, који, међутим, ове године „пада“ 12. маја, пошто се празнује сваке друге недеље у мају.

Председник Србије Александар Вучић раније је најавио да ће парада бити одржана 9. маја, али потом, у својим честим изјавама, само је рекао да је померена за 10. мај, не наводећи разлог. Он 9. маја има више спољнополитичких активности у Риму и Тирани.

Kабинет председника и Министарство одбране до закључења овог издања нису одговорили на питања нашег листа о разлозима војне параде „дан после“ празника поводом којег се организује, која су им прослеђена прекјуче.

Према Уставу Србије, председник Републике има надлежност да, у складу са законом, „командује Војском“, као и да „поставља, унапређује и разрешава официре Војске Србије“. Генерал Стојановић, иначе бивши директор Војнобезбедносне агенције и некадашњи председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности, каже да такве одредбе не значе да је председник Србије врховни командант, објашњавајући да Војском командује Врховна команда, у којој су осим председника и премијер или министри. Уколико је имао обавезе, војној паради су могли да присуствују други државни функционери, као што се то ради „у нормалном свету“, када је неко од званичника одсутан, оцењује он.

– Померање војне параде поводом Дана победе над фашизмом, а вероватно због Вучићевих обавеза, још је један јасан показатељ колико је Србија потонула у аутократију, у којој је све подређено једном човеку. Очекујем да и ова парада буде злоупотребљена у пропагандне, политичке и страначке сврхе, као што је то било и приликом недавног обележавања 20 година почетка НАТО агресије. Забрињавајућа је све већа, чешћа и очигледнија злоупотреба војске у политичке сврхе – каже Стојановић.

Он оцењује да војне параде у Србији представљају „показивање мишића за домаћу јавност“, коју треба убедити да смо „моћни, јаки и суверени“. Према његовом мишљењу, војска „треба да јача без велике помпе“, а бесмислено је одржавати параде сваке године, што се чини последњих година. Параде ове врсте нису нимало јефтине, а у сиромашној Србији која „одумире“ новац би могао паметније да се употреби, рецимо за социјална давања, лечење деце или подстицај наталитета, додаје.

– Истовремено са оваквом парадом чујемо да нећемо ратовати за Kосово и Метохију и да нећемо бранити територијални интегритет и суверенитет на том делу наше територије. Мисија војске је одбрана територијалног интегритета и суверенитета, учешће у мировним операцијама у свету и учешће у ванредним ситуацијама у земљи. Пошто је одустала од одбране територијалног интегритета и суверенитета, Војска Србије ће, дакле, 10. маја показати да је спремна за мировне мисије и ванредне ситуације – каже Стојановић.

Министарство одбране је саопштило да ће Приказ способности Војске Србије и Министарства унутрашњих послова „Одбрана слободе“ бити одржан 10. маја 2019 . године на Булевару Николе Тесле у Нишу, са почетком у 11 часова. Програм приказа обухвата свечани дефиле пешадијског ешелона, дефиле моторизованог ешелона, налет ваздухопловног ешелона и падобрански десант. Планирано је учешће више од 4.000 припадника Војске Србије и МУП-а, око 300 борбених и неборбених возила и система и око 40 ваздухоплова. Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су јуче „провери припремљености“ за Приказ способности.

Саобраћај у Нишу је, иначе, већ од почетка ове седмице отежан и успорен. Север града, у којем ће бити одржана парада, од понедељка је потпуно затворен за саобраћај, студенти Техничких факултета и средњих школа пешице долазе њих, а становници тамошњег насеља „Стеван Синђелић“ не могу колима ни до станова. У овом делу града могу се видети углавном само полицијска и возила Војске.

Парада је првобитно најављивана за 24. март, када је почело НАТО бомбардовање Србије, али се од тога одустало „на молбу председника Вучића“. Припреме за параду „под тим датумом“ увелико у биле започеле, тако да су у то време на Булевару Николе Тесле уклоњени такозвано раздело острво и стубови за осветљење на њему.

Приказује се и оно што немамо

– Ми који имамо везе са војском ових дана имамо опор утисак у устима. Добро знамо да део тога што ће бити приказано на војној паради није у оперативној употреби у војсци. И на календарима који се деле ових дана, налазе се слике оружја које смо тек наумили да набавимо, а којих још нема у наоружању – каже генерал у пензији Момир Стојановић.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

2 Коментара

  1. Можемо ли се надати лету у септембру,или трешњама у августу? Други светски рат се завршио када АВ. Није био рођен, па су његови саветници, службеници из кабинета и остали у тиму тај детаљ морали имати на уму, те у складу са тим правити календар активности….
    Докле ће нам глупости потурати у сврху побољшања имиџа дотичног? Очито је на делу багателисање српске историје, жртава и здраве логике…

  2. u zemlji bosansko krvatskoj paradu ponosa spremaju pa valja ,,nase,, generale pouciti kakav raspored napraviti; upregnuti vojnike, razume se ove ,,nase,, natoovce da vuku tih par tenkova sto imaju, a gde fali ljudstva krave i volove da dodaju, vojska da ko u indiji, naseg cara postojbini, duge motke nosi, koje ce protiv naroda upotrebiti kad kad vrhovni poglavar naredi, a staresine poneku pusku otetu od Boraca proslih ratova da imaju, i ako zardjalu, onda valja ljudstvo dobrim pasuljom naraniti, pucnavu neprekidnu napraviti od cega ce mo i mi pobeci a kamoli neprijatelj nasi a njihovi prijatelji i nato saveznici, a za muziku trubace dragacevske dovesti koji ce narod razveseliti i privuci. — car nas visoki, al ne i od bandere veci, na nekom kamenu stajace podupiran da ne padne, jerbo i on ko bivsi copo bice i marsalsku palicu u ruci drzace i prolazecim mahace u ritmu ruzicaste muzike.
    — i takozvani ,,ludi rusi,, sa svojom teknikom ucestvovace, jerbo nas marsal tudjim perjem voli da se kiti, nikad ne razmisljajuci ko ce to platiti, a mozda je prilika da mu toliko zeljenu stafetnu palicu neko od ,,boraca,, makronovih turi u govornicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend