Шампањац у Братислави за „историјски договор“ Срба и Албанаца

0
(0)

Не безбедносној конференцији Глобсец, српски и албански учесници отворили боцу и шампањцем залили договор из Брисела

Споразум Срба и Албанаца, који многи означавају историјскм, прослављен је и у словачком главном граду Братислави. Тамо је, наиме, како пише најугледнији словачки лист СМЕ, током викенда одржана безбедносна конференција Глобсец на којој су учестовали и српски и косовско-албански представници, на челу с државним секретарима министарстава спољних послова.

У петак се на панелима пратио и коментрасао ток састанка у Бриселу. Када је објављено да је споразум постигнут, српски и албански делегати су заједно сишли у хотелски бар и тамо договор прославили уз шампањац.

Није се нимало осећала некакаква међусобна неподношљивост, осећало се да са споразумом добијају сви, испричао је Милан Нич из тхинк танка Института за међунардну политику који је на овој конференцијки модеровао дискусију.

"српски пријатељи"
„српски пријатељи“

Можда је то, заиста, тако морало бити, можда других бољих решења стварно није било али, бар на српској страни, није било потребе а није било ни укусно да се то слави шампањцем. А према Србима с Косова који су били и остали највећи губитници српске трагедије на Косову то није било, најблаже речено, лепо, неки би рекли чак и сурово.

Да су се у оваквој прилици, српски и албански делегати поздравили и изразили наду да ће им споразум помоћи да живот, и тамо и овде, буде мање опасан и тежак – то би за нови почетак било сасвим довољно…

За оне који не знају, Словачка је једна од пет земаља ЕУ која не признаје Косово и, како декларише, нећа га признати све док га Србија не призна. Потписник ових редова верује да, ипак, није немогуће ако то Словачка уради и раније. На то упућују и овакве, на територији Словачке и других земаља ЕУ, шампањске прославе историјског споразума о Косову. 

 

Балкан Магазин

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *