fbpx

Санација потпорног зида на Коридору 10 трајаће дуже од рока за отварање деонице

0
(0)

У Грделичкој клисури чекају да се сруши и оно што је од потпорног зида остало, иако рашћишћавање терена није заустављено. Они који тамо раде на извођењу радова процењују да ће санација трајати дуже од задатог рока за отварање деонице – до краја године, чудећи се ономе што им се пред очима дешава.

Прво се чује пуцкетање, па лом. Тако радници описују пад потпорног зида. Сада трећи дан чекају да падне и остатак.

„Оно ће пасти кад-тад. Данас, сутра, прекосутра, није битно. Оно ће паст“, каже Стипо Парић, Интеграл Бања Лука.

Док се чека да падне и остатак зида, радници фирме Интеграл, која је задужена за санацију, рашчишћавају терен. Највеће машине дуж градилишта су њихове, за најзахтевније деонице ангажовани су они. Сам Парић, некада испред Геотехнике Загреб, сада бањалучког Интеграла, био је ангажован на многим сложеним пројектима.

„Овакве се ствари нису дешавале. Овакве смо ствари ми решавали у самом почетку“, објаснио је Парић.

А почетак радова на овој деоници био је 2013. године. Пет година касније, тражи се кривац, на чему је ангажована чак и безбедносна служба. Међутим, марта ове године, када је први пут пао потпорни зид у Грделичкој клисури, надлежни су саопштили да нема места за панику, јер су код тако великих пројеката такви инциденти уобичајени.

Да ли се, међутим, дешавају тако често и шта је гаранција да се неће дешавати када ауто-пут буде отворен? На десну траку будућег аутопута пала је стена. Будућа десна трака ауто-пута сада је зона високог ризика, где је неовлашћенима забрањен приступ, а и овлашћени пролазе на ризик.

„Ово баш није урађено како треба, ни по пројекту… Не знам, али вероватно ово клизи, није рађено како треба и тако да су они можда чак и очекивали да ће ово тако бити, а нису радили ни шипове, мени то није баш јасно“, рекао је Стипо Парић.

Колико ћете временски ви ово морати да поправљате? Добили смо одговор, али Парић – забрану.

После упозорења представника Коридора нашем саговорнику да није овлашћен да даје изјаве, а на молбу саговорника, његову изјаву о самој санацији и роковима нећемо емитовати.

Оно што можемо да кажемо, из других извора укључених у радове, јесте да ће само постављање шипова трајати три месеца, а радови на санацији више месеци. Више него што има до краја године.

Извор: Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почиње наплата путарине на јужном и источном краку Kоридора 10

0 (0) Од 19 сати почињу да раде наплатне станице на јужном и источном краку …

Грци остали дужни милионе за радове на Kоридору 10, сада траже да им се отпише део дуга

0 (0) Подизвођачи грчке компаније „Актор“ остали су „кратких рукава“ после завршетка изградње Kоридора 10. …

6 Коментара

  1. Mora da je Gasic projektovao potporni zid pre nego sto je postao glavni BIA mafijas. Gde je Tuzilastvo? Zasto Zorana do sada vec nije u zatvoru.? Koliko je narodnog novca pronevereno vrsenjem polovicnih radova, tj. odlivanjem (kradjom) iz budzeta? Ko se ugradio u projekt autoputa… je’l Vucic i bata Andrej? Ko je odgovoran za urusavanje zida, ko ce platiti sanaciju, a ko garantuje sigurnost korisnicima autoputa kada bude zavrsen i pusten u saobracaj? Ko ce odgovarati kada neki neduzan putnik pogine od novog urusavanja?
    Za ovako nesto svuda u svetu bi pala Vlada, a u Srbiji se ovakvi incidenti koriste za raspisivanje novih tendera i kradju novca kroz nove javne radove.

  2. Ovo i prosečan seoski neimar bi video da se zid mora srušiti. Možda to i hoće, da uzmu proviziju nekoliko puta, narod plaća, ko ga jebe. kad dođu izbori onda će lepo dok ne prođu, pa opet ko ih jebe.

  3. Доктор са Чубуре

    Од потенцијалних криваца, највише сумњам на гравитацију. Истина, разоткрио је Њутн пре 333 године, али то се учи тек у вишим разредима основне школе. Дотле је мало ко стигао од ових напредних неимара. Што кажу, да сам знао да је овако лако завршити факултет, завршио бих и средњу.

  4. sta se dogadja na istocnom kraku koridora10, o tome ni reci svi cute

  5. Србине, вашим питањима бих додала само још једно, од кога је откупљена земља преко које иде траса пута. Јавна је тајна да су високи функционери знајући за план градње куповали земљу и условљавали пројектанте да трасу пута воде преко њихових парцела…..

  6. ko je radio na ovoj kosini kao izvodjac direktni izvrsilac zna li mozda gospodin PARIC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *