fbpx

Шарлатан Вујовић признао да је дуг Србије за само три месеца порастао са 70,9 на 73,3 одсто БДП

0
(0)

МИНИСТАР финансија Душан Вујовић изјавио је да је стварно задужење Србије у прва три месеца порасло за 55 милијарди динара од чега је 21,1 милијарда коришћена за покривање дефицита, а остатак за повећање ликвидности.

„Потпуно су неосноване и професионално и политички тврдње да је дуг порастао за милијарду и по евра“, казао је Вујовић на конференцији за новинаре поводом годину дана од формирања Владе Србије.

Вујовић је рекао да је дуг 31. децембра 2014. био 22,7 милијарде евра, израчунат по курсу на тај дан, што је било 70,9 одсто бруто домаћег производа (БДП), док је на крају марта, учешће дуга у БДП порасло за 2,4 одсто на 73,3 одсто, односно 24,2 милијарде евра.

„Ти подаци морају да се читају пажљиво. Није порастао дуг за 1,5 милијарди као што би се могло закључити одузимањем ове две цифре“, рекао је он и навео да је дуг у доларима остао непромењен на нивоу од 8,7 милијарди долара, док је дуг у еврима порастао за 100 милиона евра, у динарима за 33 милијарде динара, док је дуг у свим осталим валутама порастао за 10 милијарди евра.

Он је истакао да један од позитивних ефеката реформе започетих прошле године бољи рејтинг земље и смањење трошкова задуживања.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПСИХОПАТО, спољно-трговински дефицит ти је 6,3 милијарде евра, ајде не сери више!

5 (6) ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објавио је на инстаграм налогу „Будућност Србије АВ“, још …

Јавни дуг Србије на крају маја 26,79 милијарди евра, 57,2 одсто БДП-а

5 (3) Београд — Јавни дуг Србије износио је на крају маја 26,79 милијарди евра, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *