fbpx

Саудијска Арабија пуца по свим шавовима?

0
(0)

Пребогата краљевина Саудијске Арабије, која је дуги низ година диктирала цену нафте на тржишту, данас посрће на свим фронтовима.

Саудијци трпе огромне финансијске губитке на ратове у Сирији и Јемену, а зарад анимозитета према Русији и савеза са САД сами себе уништавају тако што упорно срозавају цену нафте.

Архинепријатељ Иран је у све бољој позицији и стиче предност у скоро свим пољима. Саудијци имају неколико великих слабости које савршено осликавају разлоге због којих Ријад све више страхује за сопствену будућност.

1. Губитак челне позиције у ОПЕК-у

Саудијци су од самог старта били лидери Организације земаља извозница нафте (ОПЕК). Ипак, њихову позицију све више угрошава јачање руске производње, али и Иран, који укидањем санкција поново дише пуним плућима и нуди своју нафту заинтересованим купцима широм света. Поред тога, сарадња са САД није као некада, због чега се званични Ријад осећа још несигурније.

2. Резерве новца нестају огромном брзином

С обзиром на срозане цене нафте, саудијске резерве новца су све мање и мање. Јер, њихов главни извор прихода је многоструко смањен, што економија и те како осећа на сопственој кожи. Према мишљењу највећих оптимиста, Саудијска Арабија може да издржи овај паклени темпо максимално четири године.

3. Иран је задобио подршку шиита

Иран, којег саудијска Арабија сматра највећим непријатељем, има подршку Хезболаха у Либану, као и већински шиитског становништва у Ираку. Оно што Саудијце највише брине јесте растућа подршка шиита Ирану у земљама које су претежно сунитске.

Хапшење шиитског свештеника Нимра ал-Нимра упалило је аларм у Саудијској Арабији, која га је и погубила због „подривања сунитске власти својом шиитском пропагандом“. МОже се рећи да је Нимрово погубљење имало контраефекат, јер је изазвало осуду целог света, а шиитску мањину у Саудијској Арабији додатно ујединило.

4. У евентуалном сукобу Саудијска Арабија нема никакве шансе против Ирана

Уколико тензије између две непријатељски настројене државе прерасту у општи сукоб, Иран би и ту био у предности. Пре свега, Иран је већи од Саудијске Арабије и има много више становника. Саудијска војска је неискусна, док је Иран водио бројне ратове у прошлости. Ирански генерали су по питању стратегије, знања и искуства далеко испред својих саудијских колега.

Саудијска Арабија има модерније наоружање, али у свему зависи од Запада (пре свега САД), па чак и у коришћењу и одржавању тог оружја. Неодлучно и неефикасно дејство Саудијаца на три фронта: у Ираку, Јемену и Сирији, не уливају превелико поверење уколико дође до окршаја са Ираном.

Блиц, НСПМ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Срђа Трифковић: Дашак устајалог ваздуха Хенрија Кисинџера

4.2 (5) Вапај старца за нечим њему драгим (либерални поредак) чије време је прошло деловао …

Италијани почели да префарбавају звездице ЕУ на таблицама својих аутомобила

4.3 (13) Италијанима је у вези ЕУ све потпуно јасно. Србија данас Да ли је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *