fbpx

Савет Европе поново од Србије тражи усвајање закона о несталим бебама

0
(0)

Савет Европе (СЕ) примећује са озбиљном забринутошћу да власти у Србији, упркос поновљеним позивима и уверавањима да ће нацрт закона о „несталим бебама“ бити усвојен, нису усвојиле мере које захтева пресуда Европског суда за људска права, саопштио је Kомитет министара СЕ после састанка у Стразбуру.

У саопштењу достављеном Радију Слободна Европа, наводи се да „посланици Савета Европе са дубоким жаљењем примећујују да власти нису доставиле Kомитету нова сазнања о тренутној ситуацији када је реч о усвањају нацрта закона и предузимању других мера како би се успоставио механизам за утврђивање чињеница“.

„Поново наглашавајући хуманитарну природу питања ‘несталих беба’ и одавно закаснелих реформи, Kомитет је инсистирао да српске власти осигурају да се нацрт закона који тренутно стоји у парламентарној процедури усвоји као ствар највећег приоритета“, наводи се у закључцима Kомитета после састанка који је одржан од 4. до 6. јуна.

На састанку је био присутан и помоћник министарке правде Неле Kубуровић, саопштено је из Савета Европе који наводи да ће наставити разматрање ове тачке на састанку у септембру ове године, „у светлу информација које власти треба да доставе у писаној форми на време“.

Савет Европе већ годинама тражи од власти у Србији да усвоји закон којим би се успоставио механизам за појединачна обештећења свим родитељима чије су бебе нестале из породилишта у Србији.

Више од 2.000 родитеља у Србији, окупљених у удружењима, тражи истину о бебама рођеним пре две, три и више деценија јер ни тела деце, ни пратећу документацију, посебно умрлице, многи од њих никада нису добили.

Предлог закона о несталим бебама ушао је у скупштинску процедуру, али још није на дневном реду, упркос најавама да ће се на првом пролећном заседању ове године наћи пред посланицима. Више удружења родитеља тражила су да тај предлог буде повучен из процедуре, јер се њиме, како кажу, случајеви неће решити и неће дати одговоре на питање где су нестала деца, већ ће се само „затворити беби афера“, преноси РСЕ.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *