Идемо Јово наново! Неприхватљиво ниске цене за откуп малина, држава да реагује

0
(0)

Председник Асоцијације произвођача малина и купина Србије Добривоје Радовић казао је да су откупљивачи понудили цену од 100 динара по килограму тог воћа, што је неприхватљиво, и позвао представнике власти да спрече такву уцену.

Он је за Бету рекао да је стручна комисија, у чијем је формирању учествовала и Влада Србије, утврдила да најмања произвођачка цена, пре него што је невреме уништило значајне количине рода, не сме бити мања од 140 динара.

„Снег, град и обилне падавине у четири наврата овог пролећа уништавали су малину у Златиборско-моравском округу, а јуче поподне и у Ивањичком крају, и пети пут, јер је падао град, срећом краткотрајно, умањили су приносе и до 80 одсто, па ће бити тешко од преосталог рода извући приход који би покрио бар део трошкова“, рекао је Радовић.

Додао је да је тако „ниска понуђена цена од 100 динара само доливање бензина на ватру“.

„Молимо државу и откупљиваче да реално сагледају ситуацију у којој су се, посебно ове године, нашли произвођачи малина и купина“, рекао је Радовић.

Произвођач малина и купина из Богатића Миленко Нешић рекао је да „цена од 100 динара није ниска, него безобразно ниска“.

„Манипулишу нама као да траже да им уз предате малине још и доплатимо то што смо целе године радили“, рекао је Нешић.

У Србији се, према његовим речима, сваке године смањује принос малина и купина, јер „извозни лоби који хоће да откупи то воће за багателу уцењује, па произвођачи немају финансијских могућности да после бербе прехране и заштите саднице због чега из године у годину пада принос и убрзано се гаси та производња“.

„Просечан принос малина 1986. године био је 15 тона по хектару, 1998. године је пао на осам тона, 2007. спустио се на око пет тона, а ове године ће бити добро ако буде и четири тоне“, рекао је Нешић.

Ове сезоне само брање килограма малине, под условом да се нађе радна снага, коштаће, како је рекао, око 70 до 80 динара, па килограм не сме да кошта мање од 180 до 190 динара.

Он је казао да ни произвођачка цена коју је утврдила комисија од око 140 динара по килограму није реална, посебно када је понуда малине мала као ове године када је невреме уништило род.

„Откупљивачи ће потпуно уништити производњу малина и купина, 27 година узгајам малине, а 30 купине. Kупине су засађене на површини од хектар земље, а прошле године сам одустао од брања, јер је килограм коштао 40 динара“, рекао је Нешић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Жетва сунцокрета за десетак дана, још се не зна откупна цена

5 (2) Жетва сунцокрета започеће за десетак дана, а произвођачи ће род предавати откупљивачима на …

Шта се дешава с малином: Уцењени српски сељак

4.8 (4) Београдски глас – Почетком деценије Србија је била на првом месту у свету …

4 Коментара

 1. Заиста ми није јасно колико малинарима треба да схвате да имају посла са НАЈГОРИМ ПЛАНЕТАРНИМ ЛОПИНАМА. Са тим ЗЛОТВОРИМА и ЗЛОЧИНЦИМА никад није било, нити ће икад бити договора који
  би био валидан и који би они поштовали. Горих ИЗРОДА ова земља никада није имала.
  Превазишли су и Милошевићеву диктатуру и пошаст жутих демокра(д)а.
  Стално се питам, може ли се у Србији наћи већих скотова и изрода од овог политикантског талога, који
  годинама потреса Србију горе од било које катастрофе.

 2. Љиљана Ћуић

  За кило малина кило шећера по кило шећера, брашна и соли
  За коло малина сапун, каладонт и детерџент

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend