Савез радио-аматера Србије се бори за опстанак!

0
(0)

КАКО јављају радио-аматери… Ово је била једна од реченица којом су започињале готово све вести током 78 дана НАТО бомбардовања наше земље. Организовани у десетак локалних и регионалних „Радио-мрежа за опасност“, радио-аматери Србије су тих страшних дана својој управној станици слали десетине хиљада информација са терена, које су много користиле, пре свега, службама спасавања и цивилној заштити.

Осим тога, верује се да су за то време послали и више од 30.000 хуманитарних порука успостављајући везе између растављених чланова многобројних породица, нарочито оних са Косова и Метохије. За све што су у данима агресије учинили за државу и народ, по окончању рата били су међу 30 организација одликованих Орденом заслуга за народ.

Желећи да јавност подсетимо на њихов немерљив допринос, али и да сазнамо како се припремају за предстојећи јубилеј (девет деценија радио-аматеризма у Србији), посетили смо Радио-клуб „Нови Београд“, центар у који су се, тих ратних дана, „сливале“ све информације српских радио-аматера.

– Немамо, нажалост, са чим да вам се похвалимо пошто се последњих година, као и већина радио-клубова у Србији, боримо за опстанак – кажу, за „Новости“, Синиша Радуловић, заменик председника Савеза радио-аматера Србије и Зоран Вукелић, председник новобеоградског клуба. – Шансу да опстану имају само клубови чију важност је препознала локална самоуправа, а они су малобројни. Више пута смо конкурисали за добијање средстава, али смо сваки пут одбијени. Зашто – не знамо!

Подсећају и да у Агенцији за привредне регистре има око 80 клубова, да Републички савез има око 900 чланова, али пошто сви радио-аматери не морају да буду чланови Савеза, процењује се да их широм земље, са лиценцом има још пет пута више.

– Колико можемо да помогнемо показали смо не само током НАТО агресије, него и за време великих пожара, поплава, снежних невремена и других елементарних непогода. Зато желимо да са државом имамо партнерски однос. Све земље у окружењу су, као и већина држава у свету, своје радио-аматере прикључили штабовима за ванредне ситуације. Само Србија то није урадила иако имамо знање, опрему, инфраструктуру и лиценце Републичке агенције за телекомуникације, а и по закону смо удружење од посебног интереса за државу – објашњавају Жика Петровић и Драгица Ивановић и наглашавају да, захваљујући труду и залагању појединаца, Србија као ниједна земља у региону има мрежу репетитора по високим брдскопланинским тачкама.

Питају се наши саговорници и зашто их држава, када је реч о закупу просторија, третира као пословну компанију када се јасно зна да знање не могу и не смеју да „продају“ на тржишту. С друге стране, јасно је и да ако откажу савремене брзе комуникације, радио-аматери могу да раде, јер њихов простор радио-таласа нико не може да прекине, осим да омета, али и за то има лека.

-Радио-аматери су врсни познаваоци електронике и технике, ентузијасти и практичари, ненадмашни импровизатори, обучени и оспособљени да радио-везе успоставе и у најтежим условима. Ако све везе „пукну“, у стању смо да за пренос и одбијање таласа искористимо чак и површину Месеца или поларну светлост, као и своје „кутије“ на вештачким сателитима – тврде наши саговорници и подсећају и да се у време агресије, од појединих чланова руководства НАТО могло чути да им „није проблем да уништавају српску телекомуникациону технику, али да радио-аматерима не могу ништа“.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Један коментар

  1. То је брука и срамота,познајем рад и заслуге аматера за време агресије натоа.Агентура страних интереса је добила задатак да и то уништи.Џабе им немогу нам ништа не исплати им се нисмо сви издајице,то што ћутимо не незначи да нас нема.У Украјини су школовали 500 официра ,видим исплатило им се.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *