Сећање на НАТО разарање Ћуприје

0
(0)

ЋУПРИЈА  – Грађани Ћуприје обележили су данас 17 година од другог бомбардовања тог града у агресији НАТО, чије су последице виде на многим објектима.

У ноћи, 29. маја 1999. године oко три сати ујутру НАТО авијација је центар овог града на Великој Морави бомбардовала са десет пројектила.

Евоцирање успомена на агресију, чије су последице и данас видљиве на објектима војне касарне, згради Електродистибуције, Робној кући у центру града… уприличили су сами грађани.

Прво бомбардовање Ћуприје авијација НАТО је извела у 00,40 минута 8. априла, када је са 11 пројектила разорен центар града. Разрање је било такво, тврде Ћупричани, да га овај градић није доживео у преко седам векова дугој историји.

Тада је потпуно уништено 30 кућа и 70 станова у Булевару Војске, Улици Милана Топлице, Раваничкој и Нушићевој, а уз стамбене објекте уништени су или оштећени објекти Електродистрибуције, Робне куће „Меркатор”, Дом војске, Спортска дворане „Ада, Основна школа „Ђуро Јакшић”, водоводна мрежа у главној улици… а око 500 људи морало је да потражи нужни смештај.

Главна улица од моста на Великој Морави до Микићевог моста, у дужини два километра, била је сва у срчи, комадима црепа, цигле, малтера, а од силних детонација на зградма су били изваљени прозори и врата, на улицу избачени намештај, кухињски апарати, роба из продавница и бутика, померени зидови кућа и станова, присећа се тадашњи председник општине Владимир Стојковић.

На срећу, погинулих није било а повређено је седам лица.

Укупно је ова општина, за 78 дана агресије, бомбардована 12 пута са 92 пројектила. Уз центар града бомбардовано је Пољопривредно добро „Добричево” шест пута, мост на аутопуту Београд – Ниш преко Велике Мораве код Мијатовца два пута, као и Везирово брдо и Спомен подручје Иванковац.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *