fbpx

ХАОС! Извршитељи пред вратима Дома здравља у Ћуприји пописију имовину, лекари присилно наплаћују плате…

0
(0)

ФИНАНСИЈСКА ситуација у Дому здравља у Ћуприји, чији је рачун годинама у блокади, постала је драматична. Пред Нову годину на врата ове установе закуцали су извршитељи у име једне веледрогерије, и само због тога што није било техничких услова, имовина им није пописана.

Извршитељи су најавили поновни долазак овог месеца. Истовремено, Служба хитне помоћи остала је без лекова, а пацијенти опште медицине купују ампулирану терапију. Заим Сијарић, председник Синдиката „Независност“, истиче да више ни ентузијазам лекара који три године раде без оверених здравствених књижица – а један број уопште и не прима плате – не може да помогне. Лекове за Хитну службу обезбеђују путем донација или позајмица, али дошао је тренутак када и то постаје немогуће.

Лекари су изгубили стрпљење чекајући помоћ општине као оснивача или Министарства здравља. Многи су „пресавили табак“ и решили да судски узму своје плате. Основном суду у Параћину упутили су предлоге за извршење, а како је рачун Дома здравља у блокади, потраживања наплаћују са рачуна Општине. Број тих предлога сада је драстично повећан.

У СУДУ ВИШЕ ОД 400 ИЗВРШНИХ ПРЕДМЕТА

У Основни суд у Параћину последњих месеци стигла су 432 предлога за дозволу извршења где су солидарни дужници Дом здравља и општина Ћуприја, а пре неки дан је стигло још 60 нових предлога, сазнајемо од заменика портпарола Драгане Павловић. Она напомиње да је 147 предмета код којих је дозвољено извршење спремно за Виши суд по жалби, те да им је Виши суд до сада потврђивао решења.

– На иницијативу нашег синдиката, одштампани су и оверени платни листићи за новембар за све запослене. По закону, послодавац је дужан да нам да обрачунски лист иако плату нисмо примили, и то је веродостојна исправа да се тражи извршење – наводи Сијерић.

Додаје да је ово кулминација стања, јер они који су позвани да решавају проблем Дома здравља нису хтели да га решавају. – Ту пре свега мислим на локалну самоуправу. Од Општине више и не очекујемо ништа јер је увек тврдила да нема законско право да нам даје било каква средства за плате, доприносе и остало.

Овај синдикат добио је пре два дана допис заштитника грађана, коме су се обратили због књижица. У том допису, каже Сијарић, закључено је да има неправилности у поступању Општине у односу на њене законске обавезе према Дому здравља и дата јој је препорука да се у што краћем року обезбеде средства за плате и остала дуговања.

Са друге стране, Нинослав Ерић, председник општине Ћуприја, тврди да је скидање средстава са рачуна Општине за измиривање обавеза Дома здравља према њиховим радницима незаконито, а скинуто је чак 25 милиона динара, те да ће запослении и адвокати морати да врате тај новац у буџет.

З. РАШИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тоталан распад система у Новом Пазару, гурају оболеле по два пацијента у један кревет! (видео)

5 (1) „Што сте пустили пацијенте са ходника, Расиме? Има ли неко да то каже? …

Kисић: Нови Пазар под контролом! Панић: Не разумем ову жену и Kризни штаб!

5 (6) Упркос томе што слике са терена говоре супротно, заменица директора Института за јавно …

Један коментар

  1. kako to lepo zvuci „dom zdravlja“ Ko je jos zdrav iz njega izasao. Tokom strajka med. osoblja u USA , pala smrtnost za 30%.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *