Шеф мисије ММФ: У овој години ће бити отпуштено око 1.000 људи из ЕПС-а, о повећању цене струје ће бити речи после избора

0
(0)

Економски програм Србије је остварио добре резултате, и сви квантитативни циљеви извршења за крај децембра су испуњени, а већином и значајно премашени, оценио је данас шеф мисије Међународног монетарног фонда (ММФ), Џејмс Руф.

„Сви квантитативни циљеви извршења за крај децембра су испуњени, а већином и значајно премашени. Фискални дефицит, који је у 2015. години износио 3,7 процената БДП-а, био је на најнижем нивоу од 2008. године. У условима побољшања поверења и пада каматних стопа, Србија је поново забележила позитиван раст, делом захваљујући знатном повећању страних инвестиција“, констатовао је ше мисије ММФ.

Мисија ММФ-а, коју предводи Руф, посетила је Београд у периоду од 18. до 26. фебруара 2016. године ради отпочињања разговора о четвртој ревизији станд-бy аранжмана (СБА) из предострожности који је Србија склопила са ММФ-ом.

Шеф Мисије ММФ-а за Србију Џејмс Руф изјавио је данас да и даље очекује да ће у овој години бити отпуштено око 1.000 људи из ЕПС-а, док ће о повећању цене струје бити речи приликом наредне посете мисије, односно после избора.

Он је рекао да очекује да ће у овој години ЕПС смањити број запослених за 1.000 и подвукао да ће о цени струје бити речи током следеће мисије.

„Прошле године је било договорено да цена струје буде већа од априла, али се повећање догодило се у августу. Видећемо како ћемо се око тог питања сложити након избора везано за повећање цене струје и рокова. О томе ћемо дискутовати“, рекао је он.

„Мисија ММФ-а је водила отворене и конструктивне разговоре са властима о политикама које су потребне да би се завршила четврта ревизија СБА. Мада је остварен значајан напредак у реализацији програма, због општих избора је са властима договорено да наставимо разговоре у оквиру накнадне посете после формирања нове владе“, навео је Руф у саопштењу достављеном Тањугу.

Економски програм Србије је, како додаје, остварио добре резултате.

Како додаје, „инфлација се задржала на ниском и стабилном нивоу, што представља најделотворнији начин да се заштити реална вредност плата и пензија“.

„Очекујемо да ће се ови позитивни макроекономски трендови наставити у 2016. години. Наша пројекција раста остаје непромењена на нивоу од 1,75 процената, док је просечна инфлација ревидирана наниже на 1,7 процената, углавном због даљег пада цена нафте“.

Међутим, упозорава Руф, Србију у наредном периоду и даље очекују важни изазови.

„Јавни дуг је и даље висок, што указује на важност постизања циљева програма који се односе на структурно фискално прилагођавање од по око 0,75 процената БДП-а у 2016. и 2017. години. Реализација амбициозног, али неопходног плана владе за рационализацију касни и морала би да се убрза и у потпуности привреде крају“.

Та реформа је важна, како предочава, не само за смањење дефицита, већ и за унапређење делотворности централног нивоа државе и локалних самоуправа, што је у складу са циљем власти да имају мањи, ефикаснији и боље плаћен јавни сектор, који становништву пружа боље услуге (нпр. у области здравства и образовања).

„Власти су поново потврдиле посвећеност реализацији и верификацији максималних бројева запослених који су дефинисани одлуком из децембра 2015. године до завршетка ревизије, као и наставку планирања следеће фазе рационализације на основу дубинских функционалних анализа које се спроводе у сарадњи са Светском банком“.

Руф истиче да реструктурирање државних предузећа, укључујући и јавна предузећа, и даље представља тежак изазов и оцењује да су те реформе од пресудне важности за побољшање конкурентности, раста и запослености у Србији.

„Година 2016. је кључна за реформу ЕПС-а, Србијагаса и Железница Србије и нова влада ће морати да брзо уђе у реализацију планова реструктурирања ових субјеката“.

Остварен је добар напредак у решавању питања неких од стратешких државних предузећа која су обухваћена програмом, али преостаје одређени број тешких случајева, сматра шеф мисије ММФ-а.

„Њих треба решавати тако да се фискални ризици сведу на најмању могућу меру, уз узимање у обзир социјалних и еколошких приоритета. Једини начин да се заштите радна места у овим предузећима је њихово дубинско реструктурирање да би се обезбедила њихова дугорочна комерцијална одрживост, уз пружање потребне социјалне помоћи и помоћи на тржишту рада радницима проглашеним за технолошки вишак“.

Руф истиче да, с обзиром на очекивану ниску инфлацију и побољшану фискалну позицију, мисија подржава став Народне банке Србије који подразумева опрезну релаксацију монетарне политике.

„Оквир таргетирања инфлације одговара Србији и мисија сматра да би требало дозволити већу дневну флексибилност девизног курса, у мери у којој то не би угрозило таргетирање инфлације и финансијску стабилност“.

„Програм реформи финансијског сектора и даље добро напредује, посебно с обзиром на завршетак и објављивање посебних дијагностичких студија квалитета активе банака, које су потврдиле да су све системски важне банке у добром финансијском стању. Главни акценат програма за финансијски сектор у 2016. години требало би да буде на реформи државних финансијских институција ради унапређења транспарентности и конкуренције, као и смањења фискалног ризика, уз спровођење стратегије за решавање проблематичних кредита“, навео је Руф у саопштењу, захваливши се српским властима у име тима мисије на гостопримству и тесној сарадњи.

Танјуг, РТВ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗБОГ КОРОНЕ МАЊЕ ДОЗНАКА ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Прилив пао за 23,8 одсто у првих пет месеци

0 (0) ПРИЛИВ по основу дознака у Србији је у првих пет месеци ове године …

ЗАШТО СРБИ ЈЕДУ КИНЕСКИ БЕЛИ ЛУК? Три пута је скупљи, а ова ствар се ставља у њега да би изгледао боље

4.9 (8) СРБИЈА већ годинама увози бели лук, највише из Кине, али и из Египта, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *