fbpx

Шеф мисије ММФ: У овој години ће бити отпуштено око 1.000 људи из ЕПС-а, о повећању цене струје ће бити речи после избора

0
(0)

Економски програм Србије је остварио добре резултате, и сви квантитативни циљеви извршења за крај децембра су испуњени, а већином и значајно премашени, оценио је данас шеф мисије Међународног монетарног фонда (ММФ), Џејмс Руф.

„Сви квантитативни циљеви извршења за крај децембра су испуњени, а већином и значајно премашени. Фискални дефицит, који је у 2015. години износио 3,7 процената БДП-а, био је на најнижем нивоу од 2008. године. У условима побољшања поверења и пада каматних стопа, Србија је поново забележила позитиван раст, делом захваљујући знатном повећању страних инвестиција“, констатовао је ше мисије ММФ.

Мисија ММФ-а, коју предводи Руф, посетила је Београд у периоду од 18. до 26. фебруара 2016. године ради отпочињања разговора о четвртој ревизији станд-бy аранжмана (СБА) из предострожности који је Србија склопила са ММФ-ом.

Шеф Мисије ММФ-а за Србију Џејмс Руф изјавио је данас да и даље очекује да ће у овој години бити отпуштено око 1.000 људи из ЕПС-а, док ће о повећању цене струје бити речи приликом наредне посете мисије, односно после избора.

Он је рекао да очекује да ће у овој години ЕПС смањити број запослених за 1.000 и подвукао да ће о цени струје бити речи током следеће мисије.

„Прошле године је било договорено да цена струје буде већа од априла, али се повећање догодило се у августу. Видећемо како ћемо се око тог питања сложити након избора везано за повећање цене струје и рокова. О томе ћемо дискутовати“, рекао је он.

„Мисија ММФ-а је водила отворене и конструктивне разговоре са властима о политикама које су потребне да би се завршила четврта ревизија СБА. Мада је остварен значајан напредак у реализацији програма, због општих избора је са властима договорено да наставимо разговоре у оквиру накнадне посете после формирања нове владе“, навео је Руф у саопштењу достављеном Тањугу.

Економски програм Србије је, како додаје, остварио добре резултате.

Како додаје, „инфлација се задржала на ниском и стабилном нивоу, што представља најделотворнији начин да се заштити реална вредност плата и пензија“.

„Очекујемо да ће се ови позитивни макроекономски трендови наставити у 2016. години. Наша пројекција раста остаје непромењена на нивоу од 1,75 процената, док је просечна инфлација ревидирана наниже на 1,7 процената, углавном због даљег пада цена нафте“.

Међутим, упозорава Руф, Србију у наредном периоду и даље очекују важни изазови.

„Јавни дуг је и даље висок, што указује на важност постизања циљева програма који се односе на структурно фискално прилагођавање од по око 0,75 процената БДП-а у 2016. и 2017. години. Реализација амбициозног, али неопходног плана владе за рационализацију касни и морала би да се убрза и у потпуности привреде крају“.

Та реформа је важна, како предочава, не само за смањење дефицита, већ и за унапређење делотворности централног нивоа државе и локалних самоуправа, што је у складу са циљем власти да имају мањи, ефикаснији и боље плаћен јавни сектор, који становништву пружа боље услуге (нпр. у области здравства и образовања).

„Власти су поново потврдиле посвећеност реализацији и верификацији максималних бројева запослених који су дефинисани одлуком из децембра 2015. године до завршетка ревизије, као и наставку планирања следеће фазе рационализације на основу дубинских функционалних анализа које се спроводе у сарадњи са Светском банком“.

Руф истиче да реструктурирање државних предузећа, укључујући и јавна предузећа, и даље представља тежак изазов и оцењује да су те реформе од пресудне важности за побољшање конкурентности, раста и запослености у Србији.

„Година 2016. је кључна за реформу ЕПС-а, Србијагаса и Железница Србије и нова влада ће морати да брзо уђе у реализацију планова реструктурирања ових субјеката“.

Остварен је добар напредак у решавању питања неких од стратешких државних предузећа која су обухваћена програмом, али преостаје одређени број тешких случајева, сматра шеф мисије ММФ-а.

„Њих треба решавати тако да се фискални ризици сведу на најмању могућу меру, уз узимање у обзир социјалних и еколошких приоритета. Једини начин да се заштите радна места у овим предузећима је њихово дубинско реструктурирање да би се обезбедила њихова дугорочна комерцијална одрживост, уз пружање потребне социјалне помоћи и помоћи на тржишту рада радницима проглашеним за технолошки вишак“.

Руф истиче да, с обзиром на очекивану ниску инфлацију и побољшану фискалну позицију, мисија подржава став Народне банке Србије који подразумева опрезну релаксацију монетарне политике.

„Оквир таргетирања инфлације одговара Србији и мисија сматра да би требало дозволити већу дневну флексибилност девизног курса, у мери у којој то не би угрозило таргетирање инфлације и финансијску стабилност“.

„Програм реформи финансијског сектора и даље добро напредује, посебно с обзиром на завршетак и објављивање посебних дијагностичких студија квалитета активе банака, које су потврдиле да су све системски важне банке у добром финансијском стању. Главни акценат програма за финансијски сектор у 2016. години требало би да буде на реформи државних финансијских институција ради унапређења транспарентности и конкуренције, као и смањења фискалног ризика, уз спровођење стратегије за решавање проблематичних кредита“, навео је Руф у саопштењу, захваливши се српским властима у име тима мисије на гостопримству и тесној сарадњи.

Танјуг, РТВ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СРАМОТА Труднице чак пет месеци без плате!

4.2 (5) Проблеми родитеља датирају много пре појаве коронавируса. Додатно је ванредно стање закомпликовало, већ …

Побуна или смрт: После короне чека нас глад, беспослица, очај, болести, самоубиства

5 (22) Александар Вучић је искористио пандемију да још жешће опљачка и докрајчи Србију. Под …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *