fbpx

Шеф турске обавештајне службе МИТ Хакан Фидан затражио да свет призна – Исламску државу!

0
(0)

Немачка агенција AWDNEWS пренела и ове Фиданове речи: „Зато позивам западне колеге да ревидирају своје погледе на исламски политички покрет, остављајући по страни свој цинични менталитет, и да не дозволе реализацију плана Владимира Путина да сломи исламску револуцију у Сирији“

Још је додао: „А да у Исламску државу не би стизали бојовници заврбовани по целом свету – у Истанбулу треба отворити њено званично представништво. Ми смо тврдо убеђени да би то било добро решење“

ФАКТИ: Шокантно? Шокантно! Неочекивано? Не баш сасвим! Са овако отвореним картама – постају јасне и „логичне“ како позиција саме Турске поводом Сирије, тако и америчко бомбардовање Исламске државе које је било више помагање ИД у борби против Асада. А и такозвана „двосмислена сиријска стратегија Барака Обаме“. Биће да је Фидан гласно изговорио оно што утицајни тајни центри моћи на Западу мисле. Можда је чак и добио одобрење да са свим овим „истрчи“. Само како ће Американци и Британци пред својима оправдати оне одсечене главе?!

НЕМАЧКА агенција AWDNEWS објавила је да је шеф турске обавештајне службе МИТ Хакана Фидана поручио свету: Исламска држава је реалност коју треба признати.

Истовремено је нагласио да то треба да учини цела „међународна зједница“ и додао да је Турска „оптимиста поводом њене будућности“.

Фидан, који је један од најближих и највернијих савезника шефа државе Реџепа Тајипа Ердогана, притом је осудио руску војну операцију у Сирији, тврдећи да Москва покушава да „угуши“ исламску револуцију у Сирији и да озбиљно крши Повељу Уједињених нација.
Немачка агенција цитира и ове Фиданове речи:

„Исламска држава је реалност и ми треба да признамо да не можемо да помоћу војне силе да уништимо и искоренимо тако добро организовани и популарни државни систем као што је Исламска држава. Зато позивам западне колеге да ревидирају своје погледе на исламски политички покрет, остављајући по страни свој цинични менталитет, и да не дозволе реализацију плана Владимира Путина да сломи исламску револуцију у Сирији“.

Свестан у шта се упутио и шта тражи, Фидан је изговорио: „А да у Исламску државу не би стизали бојовници заврбовани по целом свету – у Истанбулу треба отворити њено званично представништво. Ми смо тврдо убеђени да би то било добро решење“.

AWDNEWS се у својим цитирањима позвала на труску агенцију Анадолу и пренела да је Фидан поновио „западне партнере и да преиспитају своје досадашње гледање на политиче струје у исламу“.

Фидан је, иначе, покушао да оправда и то што је Турска свих последњих година лечила рањене и болесне џихадисте. Рекао је да његова земља сматра да право на медицинску помоћ имају „сви независно од политичке, расне или религиозне припадности, укључујући и трауматизоване људе који беже од свирепих руских авио-удара.“

Агенција Анадолу је објавила да је Ердоган последњи пут примио Фидана почетком новембра.

Неки експерти за Блиски Исток процењују да и Фиданов иступ сведочи да је Ердоган замислио да у Дамаску доведе на власт Исламску државу и да преко ње увуче Сирију у орбиту Турске и да тако направи можда одлучујући корак на путу неоосманизма.

Нема сумње: пораз Исламске државе биће – пораз Ердоганове стратегије.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОЛОШУ, твоје приватне дилове са глобалном мафијом српска држава и Срби НЕЋЕ плаћати територијом!

5 (2) Постоји значајно неслагање унутар, до јуче монолитне, западне алијансе по питању КиМ, али …

Џенан Чамовић у Њујорку зарио нож у врат полицајцу – изрешетан са најмање 8 метака

5 (3) * Како преноси телеканал ABC News, Чамовић је, из још неутврђених разлога, пришао …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *