fbpx
Насловна / Србија / Економија / Шест кинеских компанија мерка српску индустрију хране

Шест кинеских компанија мерка српску индустрију хране

 Кинези заинтересовани за прераду меса, а најзаинтересованији за сектор млека и производа који су повезани са млеком

Представници шест кинеских компанија дошли су у Србију како би истражили потенцијале за улагања у прерађивачку индустрију, каже министар Бранислав Недимовић.

Идеја је, каже министар пољопривреде, да кинеске инвеститоре који се баве прерадом хране доведемо у Србију, да отворе радна места и да вишак пољопривредних производа који данас постоји прерађују и да те производе извозимо у Кину.

Недимовић је за Тањуг рекао да је посета представника кинеских компанија Србији у складу са обећањем кинеског министра пољопривреде, који је пре месец дана посетио Србију.

„Они су ових дана овде и ми им пружамо пун сервис“, рекао је министар и додао да представници кинеских компанија тренутно на простору Војводине истражују потенцијалне локације за улагање.

Ових дана, како додаје, видеће се која су тачно њихова опредељења, односно где намеравају да развију прерађивачке капацитете.

Наводећи да је у овом тренутку најважнија прерада воћа и поврћа, Недимовић каже да су Кинези заинтересовани и за прераду меса, те да су најзаинтересованији за сектор млека и производа који су повезани са млеком.

План је, каже министар, да представници кинеских компанија купе земљиште, на њему направе свој прерађивачки капацитет, прераде сировине које ће узети у Србији, да би их са већом вредношћу извезли у Кину.

Предстоји, каже, да се усагласе протоколи везани за безбедност хране како би сви производи од меса и биљног порекла могли да се извозе на кинеско тржиште, односно да би трговина тим производима могла несметано да функционише.

„То ћемо у мају потписати. Протокол је већ усвојила Влада Србије и само треба то да реализујемо током маја“, додаје Недимовић.

Подсетио је да је са Министарством пољопривреде Кине пре месец дана потписан Споразум о сарадњи два министарства.

Заменик генералног директора Академије за пољопривредно инжењерство Кине Цуи Јин изјавио је Тањугу да ова посета кинеске делегације Србији има за циљ реализацију заједничког договора између министра Недимовића и кинеског министра пољопривреде Хан Чангфуа који је у Србији боравио прошлог месеца.

„Ми смо имали пријатељски и топао разговор са министром Недимовићем и постигли смо консензус око четири тачке“, казао је Јин, који је са привредном делегацијом Кине и представницима Министарства пољопривреде Србије данас обишао српске произвођаче воћа, поврћа, кукуруза и пшенице.

Он је навео да је најпре договорено да се изради заједнички средњеорочни план за сарадњу, као и да се покрене сарадња у области прераде пољопривредних производа и другим секторима пољопривреде.

„И ми желимо да заједно успоставимо базу или фабрику за прехрамбене производе“, додао је.

Планирана је и сарадња у смислу техничке и логистичке подршке регионалним пољопривредним центрима у Србији, указао је Јин.

Четврто је да се бавимо истраживањем у областима као што су коришћење отпада пољопривредне производње и зелена енергија, навео је Јин.

„У Кини постоји пословица да је у четири годишња доба најважније пролеће и ми сада износимо план за нашу сарадњу и верујемо да ће у јесен дати богате плодове“, закључио је он.

Покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић казао је да очекује да ће током ове посете кинеске делегације Војводини бити дефинисани даљи кораци сарадње и успоставити се директна комуникација међу привредницима.

„Ова посета добија на значају, посебно што су се након посете кинеског министра пољопривреде у јануару интензивирали разговори и успоставила чвршћа сарадња са кинеским представницима. Задовољство ми је што имамо могућност да кинеској делегацији предочимо потенцијале пољопривредно-прехрамбеног сектора у Војводини. Акценат ће бити на обнављању и јачању сарадње када је у питању извоз у Кину, а дотаћи ћемо се и предрађивачког сектора и трговине“, рекао је он.

Агенције

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Le Figaro: Си Ђинпинг жели да стави тачку на век и по светске доминације Запада

* Француски лист тврди: „Црвени принц наставља да учвршћује контролу над идеологијом ради градње ауторитарне …

Теретни воз из Кине са опремом за брзу пругу стигао у Београд

5 (3) Теретни воз кинеских железница China Railway Express са опремом за градњу брзе пруге …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *