Шести дан блокаде у Крагујевцу (видео)

0
(0)

Крагујевац — Група радника крагујевачког „Аутосаобраћаја“ шести дан држи под блокадом путни и пружни правац ка Краљеву.

Градске управа је, с друге стране, најавила је да ће због последица које трпе грађани и привреда тужилаштву поднети кривичне пријаве против НН лица која онемогућавају нормално функционисање града.

Аутомобили, аутобуси, шлепери мимоилазе се уским улицама кроз насеља Станово и Мале Пчелице већ шест дана. На успорену вожњу и чекање у колонама принуђени су сви, од оних који су пошли на пут послом, до оних који су овог викенда кренули на свадбена весеља. 

Грађани различито коментаришу овакво стање. Поједини подржавају раднике у њиховим настојањима, док су возачи, углавном теретних возила, огорчени због оваквог режима саобраћаја. 

Због блокаде је транспорт „Фијатових“ возила до Бара преусмерен преко Младеновца. 

На ванредној седници Градско веће је донело одлуку да тужилштву поднесе кривичне пријаве против НН лица због последица које трпе грађани и привреда. 

Они су позвали Полицијску управу да предузме хитне мере и обезбеди нормалну комуникацију на путном правцу Крагујевац-Краљево, док је градска управа упозорила да ће полиција и тужилаштво бити одговорни уколико дође до инцидената између грађана и штрајкача. 

„То је потез очајника. Немоћни су пред чињеницом да су они одговорни за пропаст овог предузећа“, каже Сузана Марковић из Слободног синдиката. 

„Колико видимо нас грађани подржавају, а ти који би дошли овде вероватно имају везе са градским оцима. А градски оци су заборавили да су и они дошли на власт протестима“, подсећа Рајица Ђорђевић, радник „Аутосаобраћаја“. 

И поред састанка са првим потпредседником Владе Александром Вучићем који је радницима, како тврде, обећао да ће до 1. децембра бити решен статус овог предузећа у реструктурирању, они категорично одбијају да уколне аутобусе са магистралног пута и пруге. 

„Наши захтеви су исплата зарада, социјални програм… Ми ништа од тога нисмо остварили“, каже члан делегације радника Марко Стојановић. 

Поводом блокаде пруге и магистралног пута огласило се Градско веће Крагујевца, које је у саопштењу достављеном медијима, најавило да ће због последица блокаде које трпе привреда и грађани, Тужилаштву поднети кривичине пријаве против НН лица због онемогућавања функционисана града. 

Чланови градског већа, наведено је у саопштењу, упутили су допис и Полицијској управи у Крагујевцу, да предузме мере обезбеђивања нормалне комуникације путног правца Крагујевац-Краљево. 

Саопштењем се, такође, огласила и градска управа Крагујевца која је оценила „да не постоји довољан разлог да запослени у „Аутосаобраћају“ протест врше у форми кривичног дела и силовања града Крагујевца“. 

„Упозоравамо тужилаштво и Полицијску управу у Крагујевцу да су непосредно одговорни за настале инциденте и све последице које могу настати због њиховог неспровођења закона“, наведено је у саопштењу Градске управе Крагујевца. 

Начелник Полицијске управе у Крагујевцу Иван Ђоровић раније је изјавио медијима да је полиција у протеклих седам година поднела кривичне пријаве против више од 15 лица, међу којима су и директори и други одговорни у „Аутосаобраћају“ , због сумње да су злоупотребом службеног положаја предузећу „Аутосаобраћај“ нанели вишемилионску штету. Велики број одговорних је и лишен слободе. 

Подсетимо, инспектори за привредни криминал, по налогу тужилаштва, у четвртак су ушли у управу „Аутосаобраћаја“ где проверавају документацију која се, између осталог, односи и на кредит који је узет од Фонда за развој. 

Главна аутобуска станица под блокадом је више од десет дана, а путници су принуђени да свој превоз траже по околним улицама.

 

Б92, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нове поделе међу функционерима и активистима СНС у Kрагујевцу

5 (2) Након Владице Станојевића и његових присталица који су, након жестоког сукоба са руководством …

Радницима крагујевачког Фијата продужено плаћено одсуство до 12. јуна

0 (0) Радницима компаније „Фијат крајслер аутомобили Србија“ у Kрагујевцу у петак је продужено плаћено …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *