fbpx

Север Косова: поново између две ватре

0
(0)

11.09.2012. – 90% пожара избијало на линији куда пролазе хеликоптери КФОР-а

Интреграцију северног дела покрајине „премијер“ Косова Хашим Тачи навео је као један од главних приоритета, иступајући на свечаном заседању парламента, посвећеном окончању периода такозване „надзиране независности“. А председник САД Барак Обама је честитајући „народу Косова“ овај изузетан датум, истакао прогрес у формирању „мултинационалне демократске државе, без дискриминације“.

А сада ближе суштини: У недељу, уочи празничних догађаја у косовској општини Гњилане из аутоматског наоружања било је пуцано на шест Срба, који су сакупљали грање на својој земљи. А што се тиче севера Косва, где Срби чине већину, за последњих неколико дана овде су неколико пута одјекивале експлозије. Непознати нападачи су бацили бомбу у кућу доктора Милана Јаковљевића у општини Звечан, поставили експлозив под аутомобил полицајца Радована Јовановића из општине Лепосавић, у истом месту су бацили бомбу у двориште члана већа Општине и заступника Српске напредне странке на Косову Бојана Јаковљевића. На срећу, нико није повређен, али имовини је нанета штета. Господин Јаковљевић је пред нашим микрофоном.

– Да, ми очекујемо додатни притисак. То се већ види ових дана, кроз разне бомбашке нападе, бомба је нпр. бачена и на моју породичну кућу. И већ је извесно да је то у организацији такозваних привремених институција из Приштине. И да је сврха свега тога покушај дестабилизације стања на северу, како би се показало да је север Косова и Метохије нестабилна, криминална средина, да би се стекао алиби да се овде изврши упад шиптарских безбедносних снага. Та надзирана независност нас није занимала ни кад је успостављена, па ни сада. Надзирана независност је један нелеган чин, који није прошао ни једну светску, нити европску институцију. Оно што можемо да дамо као коментар јесте само питање ко је уопште кога ту надзирао, јер су те земље ткзв. чланице „Квинте“ надзирале ткзв. косовске институције или су те ткзв. косовске институције надзирале оне који су спроводили ту надгледану независност. Мислим да ће пре бити да су косовске институције надзирале њих, а не они косовске институције.

Треба рећи да су на северу Косова и даље натегнути односи и са међународним организацијама: тако се основна делатност НАТО-а у последње време своди на затварање алтернативних путева у централну Србију, које користе локални становници јер не желе да се помире са постојањем граничара независног Косова на „званичним“ прелазима. У општини Лепосавић у последње време бесне пожари, и акције КФОР-а изазивају озбиљна питања – говори Бојан Јаковљевић.

– Дакле, чудна је та коинциденција. Кад год избије пожар на неком месту, КФОР блокира неке од тих путева, што се десило сад готово на свим путним правцима овде на северу Косова. Та је коинциденција, кажем, чудна, с обзиром да је 90% пожара избијало на линији куда пролазе хеликоптери КФОР-а и ЕУЛЕКС-а. Много грађана, а међу њима и ја, видело је овде, да из хеликоптера КФОР-а испадају „мамци“ који при паду на земљу емитују високу температуру и од тога се шума запали. То су сведочења многих људи. У време када испадну ти „мамци“, избију пожари. Ти „мамци“ то су заправо ватрене лопте, које хеликоптери избацују да би скренули правац навођених ракета, којим би неко, евентуално гађао тај хеликоптер. То се овде, наравно, никад није десило, нити овде ико има слично оружје којим би могао изврши напад на хеликоптер.

Север покрајине ступа у период, да је тако назовемо, „неконтролисане независности“ квазидржаве Косово, притиснут косовским Албанцима са југа и мисијом КФОР-а са севера. Колико ће се још налазити између две ватре, не зна се, пошто власти Косова никакве компромисе не прихватају и одлучне су у намери да „ликвидирају нелегалне структуре безбедности“ у том делу покрајине.

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МОНСТРУМ! Ниједна српска глава није страдала због наше политике (видео)

5 (10) Александар Вучић није човек. То је МОНСТРУМ!   Kako mučna scena… Užas… Užas! …

Језива истина о издаји на Косову 1999. – Челнике српских служби су плаћали шиптари (ВИДЕО)

4.9 (19) Врх српских обавештајних служби је примао новац од Албанаца како би жмурео на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *