Си Ђинпинг на 19. конгресу КПК уздигнут до Маоа и Денга – владаће Кином још годинама

0
(0)

ИМЕ кинеског председника Си Ђинпинга уписано је данас у Програм Комунистичке партије Кине, што је симболичан чин који актуелног лидера ставља у исту раван с легендарним лидерима партије Мао Цедунгом и Денг Сјаопином и потврђује претпоставке да ће он водити најмногољуднију земљу на планети и у наредним годинама.

Можда све док буде здрав. Под крилатицом коју је Конгрес – а Си је одржао најдужи говор у историји кинеске компарије јер је трајао три и по сата – већ одобрио акламацијом: социјализам кинеских боја, моћна армија, дисциплина.

„Мисао Си Ђинпинга о социјализму на кинески начин одсад се налази и у програму партије. Мисао Сија служиће као водич у раду Партије“, наводи се у саопштењу са 19. Конгреса кинеске Комунистичке партије чијих је 2.300 делегата једногласно одобрило ту одлуку.

Си је тако постао први кинески лидер од Мао Цедунга, који је био на челу Кине од 1949. до 1976. године, чије је име уписано у програм партије док још води земљу.

Процењује се да ће Си добити ванредну моћ и положај сличан улози коју је имао Мао Цедунг. Уз њега ће бити Политбиро од само пет чланова.

Си је после гласања рекао да је пред кинеским народом „велика и светла будућност“: „У овом тренутку се осећамо поносније и с већим самоуверењем, али истовремено и са снажним осећајем одговорности“.

Претходно је актуелни и будући кинески лидер пред конгресом наступио са рефератом под називом „Остварити одлучујуће победе у изградњи друштва средњег благостања и одржати велику победу социјализма са кинеским специфичностима у новој епохи“ (у Пекингу се незванично указује на „просечни животни стандард у ЕУ“).

Обећао је у том свом првом конгресном наступу да ће Кина до 2050. постати „богата, моћна, демократска, хармонична, цивилизована и модернизована социјалистичка држава“.

Посебно је указао: „Кина мора створити моћну и савремену ратну морнарицу, ратну авијацију, копнене снаге и војску стратешке подршке. То је наша мисија. Модернизацију наше националне одбране завршићемо до 2035. године, а до 2050. ћемо имати оружане снаге најнапреднијег светског нивоа “.

Према очекивањима, Си је значајан део наступа посветио и борби против корупције и предложио да се та борба води под паролом „Тући и тигрове и муве“.

Претходници Сија, Ђанг Цемин и Ху Ђинтао, такође се налазе у програму КПК, али су њихова имена уписана тек пошто су отишли са власти.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kина је једини победник у години у којој су сви изгубили

5 (4) Kина је несумњиви победник у години коју је обележила пандемија коронавируса. Земља је …

Kинези се забављају у ноћном клубу у Вухану док се Европљани спремају за други кућни притвор

4.8 (6) Снимци из Kине показују како људи у Вухану плешу у непосредној близини у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend