Си на отварању сајма увоза у Шангају обећао да ће Кина „пригрлити свет“, али не попушта Трампу

Си на отварању сајма увоза у Шангају обећао да ће Кина „пригрлити свет“, али не попушта Трампу

КИНЕСКИ председник Си Ђинпинг обећао је данас, на сајму трговине у Шангају који за циљ има да представи Кину као глобалног купца, веће отварање Кине за увозну робу али се није осврнуо на америчке и европске жалбе на технолошку политику и ограничења за стране фирме.

Кинески међународни сајам увоза који је отворен данас, део је напора Пекинга да развије трговинске везе уз истовремено опирање притиску да промени планове индустријског развоја за које САД, Европа, Јапан и други трговински партнери тврде да представљају кршење обавеза у домену отварања тржишта.

“Искрено смо посвећени отварању кинеског тржишта”, рекао је Си у обраћању одабраној публици, и обећао да ће Кина “пригрлити свет”.

На петодневном сајму у Шангају учествује око 3.600 компанија из 152 земље. Оне се баве продајом најразличитијих ствари, од египатских урми до немачких фабричких машина.

Кинеска влада користи привлачност све већег кинеског потрошачког тржишта да би умањила примедбе да Пекинг злоупотребљава глобални трговински систем кршећи обећања о отварању тржишта.

Западне компаније се жале да Пекинг, иако повећава увоз због произвођача и потрошача, блокира приступ гранама привреде попут финансија и снабдевања и покушава да истисне страну конкуренцију из потенцијално уносних области као што је безбедност података.

Сајам је у функцији повећања кинеског утицаја у глобалном систему којим доминира Запад јер Пекинг ради на развијању трговинске мреже с Кином у центру.

Си није помињао спор с америчким председником Доналдом Трампом око кинеских планова за развој технолошке индустрије под вођством државе, али је рекао да треба “чувати мултилатерални трговински систем”.

Кина је ове године смањила царине и најавила друге мере за подршку увозу, који је прошле године порастао за 15,0 одсто. Ниједна од тих мера се није односила на политику у области технологије на које се Вашингтон жали и због којих је Трамп увео царине од 25 одсто на 250 милијарди долара увоза из Кине, на шта је Кина узвратила царинама на 110 милијарди долара америчког извоза.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Си Ђинпинг глатко одбио позив Џоа Бајдена да се сретну

Си Ђинпинг глатко одбио позив Џоа Бајдена да се сретну

* Financial Times тврди да је Си Бајдену директно и потпуно отворено ставио до знања: …

Феномен (холограм) који метеоролози и научници покушавају да објасне (видео)

Феномен (холограм) који метеоролози и научници покушавају да објасне (видео)

Необична појава на небу збунила је људе који су у неверици посматрали редак феномен који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *