понедељак , 23 новембра 2020

Симболи уклесани у камену у најстаријем делу Јерусалима који су збунили археологе (фото)

0
(0)

Израелски археолози који су откопали комплекс соба уклесаних у стену у најстаријем делу Јерусалима, пронашли су три исклесана симбола “V”. Ти симболи створили су велику пометњу међу стручњацима, јер не постоји никаква теорија која би објаснила ко их је направио и зашто.

Ко је и зашто три симбола „V“ уклесао у камење које је недавно пронађено у Давидовом граду питања су која муче израелске археологе.

Мистериозни рељефи у камену уклесани су пре више хиљада година, а откривени недавно испод Јерусалима.

„Археолози који раде на ископини толико су збуњени открићем да нису у могућности чак ни да предложе неку теорију“, рекао је Ели Шукрон, један од двојице директора ископавања.

simboli1

„Знаци су веома чудни и веома интригантни. Никада нисам видео нешто слично“, додао је Шукрон.

Рељефи су пронађени на локалитету познатом као Давидов град, политички осетљивој ископини у палестинском делу града коју воде израелски археолози и коју финансира националистичка јеврејска група.

Просторије су откопане као део истраживања утврђења око Гихон извора, јединог природног извора воде у древном граду.

Могуће је да су знаци начињени пре 2.800 година и да су били део дрвене структуре која је стајала на том месту, а можда су имали и неку своју сврху, попут ритуалне функције.

Објашњења нема

Археолози, углавном, када се нађу лицем у лице са неким необичним предметом могу да претпоставе његову природу, али у овом случају нико, укључујући и спољне сараднике, нема идеју о чему је реч.

Најстарији део Јерусалима - Давидов град
Најстарији део Јерусалима – Давидов град

Будући да стручњаци нису у стању да смисле теорију о урезима, цео археолошки тим објавио је на Фејсбуку фотографију и затражио предлоге. Предлози су ишли од „система за дрвене плоче које су држале неки други предмет“ до калупа у којима се топио метал, египатских или од старохебрејских слова до „симбола за воду, нарочито јер је близу извора“.

Слична ознака већ је једном пронађена на истом налазишту. На мапи експедиције од пре једног века, коју је предводио британски истраживач Монегју Паркер и који је тражио изгубљена блага јеврејског храма у Јерусалиму у периоду 1909-1911. године, налази се и нацртано „V“ у једном од подземних тунела. Савремени археолози још нису откопали ту област.

Керамички остаци показују да су собе последњи пут коришћене око 800 године пре нове ере, када су јудејски краљеви владали Јерусалимом. У то време собе су, како се чини, биле испуњене камењем како би подржавале одбрамбени зид.

Такође се не зна ни сврха целог комплекса. Праве линије зидова и нивелисани подови пружају доказе о пажљивој изградњи, а и собе су лоциране у близини најважнијег места у граду – извора – што наводи на закључак да је комплекс био од изузетног значаја.

Необично откриће у соби поред оне са чудним ознакама – камен попут надгробног који је остављен да стоји и када је соба затрпана – могло би да помогне у решавању загонетке.

Ритуални камен не значи, међутим, да је цео комплекс био храм. Могуће је и да је камен служио као ознака места резервисаног за ту врсту обреда.

Ископавање у Давидовом граду је најпознатија и политички најосетљивија археолошка експедиција у Светој земљи. Названо по краљу за кога се верује да је владао тим местом пре 3.000 година, локалитет се налази у данашњем источном Јерусалиму који је 1967. године окупирао Израел. Палестинци желе баш тај део града за свој главни град.

Палестинци и поједини израелски археолози критиковали су ископавања тврдећи да се превише фокусира на јеврејску прошлост, што археолози који раде на ископавању демантују.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Израел поново ракетирао периферију Дамаска, сиријска армија напредује у Идлибу (видео)

0 (0) ИЗРАЕЛ је извео нови ракетни напад на „иранске циљеве“ на периферији Дамаска. Звуци …

Арапска лига одбацила Трампов „споразум века“ на самиту у Каиру

0 (0) Арапска лига је одбацила мировни план америчког председника Доналда Трампа о Блиском истоку, саопштивши да …

Један коментар

  1. A možda piše IVAD, tj. mešavinom ćiriličnih i latiničnih slova, dobila bi se reč IVAD. Ko zna, možda treba razmisliti da je to urezao neko ko je posatio ove naše krajeve i upoznao se sa vinčanskim pismom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend