Србија

Синдикати: Да ли ће деца мешати малтер за 10.000 месечно?

Београд – Председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић забринут јер Нацрт Закона о дуалном образовању предвиђа 35 радних сати недељно за средњошколце и половину минималца.

Бојазан синдиката да би радни ангажаман ђака, а што предвиђа Нацрт Закона о дуалном образовању, могао бити простор за злоупотребу деце, док у Министарству сматрају да је реч о погрешном тумачењу.

У Нацрту се, наиме предлаже да ђаци имају 35 часова рада недељно, да за то буду плаћени половином минималца, а у Минстарство уверавају да такав модел образовања отвара ученицима врата највећих компанија за учење, а касније и запошљавање.

Председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић указује да је пуно радно време за запослене 40 сати недељно, а да је средњошколцима намењено тек пет мање.

„Познавајући менталитет наших послодаваца поставља се питање да ли ће ученици грађевинске школе ићи код неког предузимача и мешати малтер за 10.000 динара месечно, што је класично израбљивање. Или у трговинским ланцима за исти новац радити на каси или пунити рафове“, пита се Веселиновић.

Он каже да је за такве послове, као и за склапање каблова, шивење ципела или папуча, потребно неколико сати или дана обуке, те да је идеја дуалног образовања у развијеним земљама да се деца школују за дефицитарна занимања, где обука траје неколико година.

„Да ли ће послодавци у Србији добити јефтину радну снагу, где ће деца склапати каблове за стотинак евра месечно? Добиће радника кога не морају да плате ни по минималној цени рада“, сматра.

Саветница министра просвете задужена за дуално образовање Габријела Грујић каже да је у питању лоше тумачења нацрта Закона о дуалном образовању.

Она је појаснила да се у члану шест говори о максималном времену проведеном у компанији за време учења кроз рад, али у складу са планом и програмом.

Осврнула се и на досадашњу праксу у школама која је била организована у блок настави, где су ученици имали по три недеље праксе, односно радили 40 сати недељно, а да при томе, тврди, није било негодовања.

„Сада постоји измена у оквиру наставних планова и програма по дуалним моделима која каже да у првој години ученик проводи четири дана у школи, један у компанији, друга година три дана теорије, два у компанији и у трећој години два дана у школи и три дана у компанији“, наводи.

То је, како каже , значајно мање од 35 сати о којима се говори, те позива родитеље и све који одлучују у овом тренутку да се изјасне да ли је боље да деца уче уз рад у компанијама као што су ЕР Србија, Јат техника, Аеродром „Никола Тесла“ …или да само уче и време проводе у школи.

„Да ли је боље за децу која се определе за смер авиомеханичара да четири године проведу у учионици или да уче кроз рад како је сада обезбеђено по дуалном образовању захваљујући Ер Србији која је поклонила авион Боинг 737 за обуку ученика“, пита Грујић.

Она је као пример навела Јат технику где је ученицима обезбеђено да се обучавају на авиону А 320, као и да су им широм отворена врата Аеродрома.

Што се тиче надокнаде за рад. Нацрт предвиђа, како каже, минимум 50 одсто од минималне цене раде по сату, али додаје да неке компаније већ издвајају више новца за ученике.

Примећује и да сви родитељи, када примете да деца немају капацитета за одређене предмете, плаћају приватне часове, а кроз дуално образовање. објашњава, ученицима су отворена врата угледних компанија где могу да уче у реалном окружењу и прате техничко- технолошки развој.

Напомиње и да је новац који ученици добијају за учење кроз рад већи је у многим случајевима већи него џепарац који родитељи могу да им приуште, те сматра да је и то стимулација за оно што покажу током боравка у компанији.

„Нацрт Закона о дуалном образовању је дефинисао да ученик мора да прође све наставне јединице предвиђене планом и програмом. У том процесу учествоваће наставници и лиценцитрани инструктори из компанија и заједничком оценом ће процењивати ученички рад“, појаснила је она.

Модел дуалног образовања отвара младим људима врата великих компанија, да ученици након завршетка школе наставе да раде.

Караван „Дух младости“, где ће 500 волонтера, студената и ученика говорити о предностима дуалног образовања и промовисати тај модел учења у целој Србији креће данас из Београда.

Циљ је да ученици и студенти својим вршњацима и њиховим родитељима говоре о предностима дуалног образовања.

Од септембра 127 школа почеће наставу по дуалном моделу образовања. Уведено је 19 нових профила у 49 школа, док је 43 профила са елементима дуалности усклађених са тржиштем рада у још 78 школа.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!