Шиптари преузимају таласе Радио Србије?

0
(0)

Са кратког таласа Радио Србије ускоро би Албанци могли своју политику да промовишу широм света. На ову опасност указао је недавно за скупштинском говорницом председник парламентарног одбора за дијаспору Јанко Веселиновић, откривајући да један албански тајкун жели да купи Међународни Радио Србија само да би дошао до фреквенције.

– Да ли сматрате да бих се ја играо са оваквим информацијама. Могу да кажем да потичу из српских и албанских извора. Албански тајкун са српским држављанством хоће фреквенције које покривају све континенте. То је сигурно готова прича, а потврда је и чињеница да се говори само о социјалном програму за запослене, а не и о пословању – каже Веселиновић за „Вести“.

Он истиче да одговор министра културе Ивана Тасовца поводом овог није добио.

Кратки талас сви чувају осим Београда

Гашењем српског радија држава би се непромишљено блокирала у информативној сфери, у важном времену када земља иде ка ЕУ и решава питање Космета. Кратки талас чувају чланице ЕУ, јер при нестанку струје, у ратним и другим тешким условима када нема интернета и других комуникација, КТ једини функционише. Немачка се не одриче радија Дојче веле, Велика Британија ББЦ-а, САД Гласа Америке, Пекинг Чајна интернешнела, Москва Гласа Русије, само се Србија одриче свог Међународног радија.

Као још један аргумент за своје тврдње Веселиновић наводи да се радио који постоји 80 година гаси по хитном поступку у року од месец дана, док су остали медији добили временски оквир од четири месеца.

– Иако скривена, намера је очита. Неком се много жури да угаси програм на 11 светских језика, драгоцен не само за дијаспору и наше грађане који се нађу у далеком свету, чак и пустињи, и да се са те фреквенције промовише друга земља и њене политичке идеје. Нека објасне зашто то раде – каже Веселиновић.

Он верује да би српско расејање могло да спречи овакав потез власти.

Запослени у радију, према речима председника Синдиката Драгана Милојевића, током преговора у Министарству културе нису могли да дођу ни до каквих информација о судбини кратког таласа, јер су надлежни одбијали да говоре о том питању.

– Кад год смо поменули фреквенцију, одговорено је: Нећемо о томе сада. Познато је да кратки талас не може да се приватизује, али не значи да, како каже посланик Веселиновић, неки албански тајкун не може да дође до њега изнајмљивањем или да у Женеви буде додељен другој земљи – каже Милојевићева за „Вести“.

Озбиљна држава се не одриче кратког таласа, објашњава за наш лист потпредседница синдиката Међународног радија Србија Ивана Субашић. Позивајући се на речи инжењера Милана Стеванчевића, који је 1987. у Женеви учествовао на конференцији УН за доделу КТ фреквенција (када су нашој земљи и додељене КТ фреквенције великог опсега), Субашићева истиче да је кратки талас богатство Србије и да ће неко, такорећи бесплатно, добити оно што је држава скупо платила.

– Ако се надлежности пренесу на приватника, било шта да он уради што није у складу са обавезама које је држава преузела из међународног уговора, свака држава-потписница, којој се наноси штета, тражиће од наше владе да се то исправи. Ако при том има и финансијску штету, тражиће и финансијску надокнаду – појаснио је Милан Стеванчевић.

Запослени у овом радију који раде само до краја месеца, практично су уцењени да прихвате социјални програм. Иако се званично чује да су на то добровољно пристали, према речима заменика главног уредника Вукомира Петрића, у Министарству културе речено им је или да узму отпремнине, или ће завршити на улици без ичега.

Дијаспора брани српски радио

Дијаспора из Швајцарске је покренула петицију за опстанак радија. Колики је одзив указује Јанко Веселиновић, који каже да је из Берна само у једном дану стигло 1.000 потписа подршке. Вукомир Петрић прича да у радио свакодневно масовно стиже подршка расејања, а да су се борби за опстанак придружиле и многе јавне личности.

– Затрпани смо писмима са свих континената, чак и из далеке Гвадалахаре – каже он. Петицији српске дијаспоре из Швајцарске придружила се и међународна група од 4.182 члана „Љубитеља краткоталасног емитовања“.

 

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Александар Павић: „Елите” БХ-муслимана и косовских Арбанаса живо су наслеђе отоманских окупатора

4.8 (5) * Ердоган је претварањем Свете Мудрости у џамију само потврдио оно што се заобилази …

Меркелова дала зелено светло, Немци наоружавају Косово

3 (2) Док с једне стране, Немачка пропагира преговоре између Приштине и Београда, с друге …

2 Коментара

  1. Ove bitange su se odrekle i drzave i naroda, pa syo ne bi i radija!?

  2. Eto ovo je jos jedan dokaz da je Dramoser izdajnik u sluzbi americke cia.Ko to moze i po kom zakonu da ovo uradi.Ako je ovo strateska stvar za mnogo ozbiljnije drzave, kako za nas nije.Ko zna sta sve jos nece uraditi iza ledja ovog napacenog naroda koji mu dade poverenje u nadi da ce biti bolje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend