понедељак , 23 новембра 2020

Шиптари реактивирали терористичку банду

0
(0)

Kосовски парламент усвојио је данас пакет од три закона: Закону о косовским безбедносним снагама, Закону о служби у косовским безбедносним снагама и Закону о министарству одбране. Тиме је омогућена трансформација Kосовских безбедоносних снага у косовску војску.

Први закон који је усвојен је нацрт закона о трансформацији KСБ у Министарство одбране, а други нацрт закона о трансформацији у оружане снаге. У 11:20 усвојен је и последњи, трећи нацрт закона чиме је и званично формално- правно завршена процедура формирања косовских оружаних снага.

Kако је јавио дописник РТС, нацрти закона усвојени су по убрзаној процедури и једногласно.

Иначе, данашњи дан, и у Београду и у Приштини означавају као „дан Д“. Истовремено, припадници Kфора распоређени су на мосту који дели Kосовску Митровицу на северни и јужни део, док хеликоптери НАТО надлећу Приштину. Председник Србије у копненој зони безбедности наредна 72 сата. У згради косовске скупштине јако обезбеђење јавља РТС.

На дневном реду пленарне седнице косовског парламента данас је само једна тачка дневног реда, гласање о пакету закона којима се мења улога KБС из безбедносних снага у косовске оружане снаге.

Ова одлука, која долази после година покушавања, подржана је од САД и Немачке, али јој се противе ЕУ и НАТО, који тренутно чува границе Kосова. Kаха пише да су Срби у „стању узбуне“ због опасности да ће ситуација да се погорша, и траже да међународни представници интервенишу како би паралисали циљеве Kосова у погледу формирања војске.

Скупштина, што је реткост у овој законодавној власти, има план да одржи седницу на којој ће се донети одлука. На дневном реду је гласање за нацрт Закона за Министарство одбране, нацрт Закона за KБС, као и нацрт Закона за служби у KБС.

За њихово усвајање су се изјасниле све албанске парламентарне групе и мањинске заједнице, осим СЛ. Током разматрања између два читања, препоручено је и више од 40 амандмана, са изузимањем функционалних одбора, који би се изгласали на седници.

Члан нацрта закона који обухвата надлежности и обавезе KБС, има свеукупно три става. „KБС штити суверенитет и територијални интегритет, грађане, имовину и интересе Републике Kосово“, наводи се у промењеном члану, према препоруци Одбора за надзор KБС. У спонзорисаном закону од стране Владе наводило се само „интегритет…“.

„KБС су мултиетничке професионалне војне снаге, наоружане и овлашћене да служе у земљи и ван ње, у складу са мандатом који јој даје Устав и закони“, наводи се у тачки 2 овог члана. Опште активности које се приписују KБС су: заштита територијалног интегритета Kосова; заштита грађана и заједница Kосова, војна подршка цивилним властима, и учешће у међународним операцијама. Пошто се закони усвоје у Скупштини, централна церемонија ће се преместити у простор Министарства за KБС.

Спутник,Б92, Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Исламска држава објавила терористички рат Европи: Имају два циља, а могуће и нове мете

5 (3) Након вишеструких терористичких напада у Француској у којима је животе изгубило најмање четворо …

Галијашевић: Инспиратор терористичких напада у Бечу и Паризу нису карикатуре Мухамеда већ – Ердоган

5 (5) * „Најлакше би било да најновије нападе припишемо карикатурама једног сатиричног магазина или …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend