Шиптарски лоби у Београду наставља са уништавањем остатака српске државе

0
(0)

Влада Србије донела је одлуку о распуштању четири скупштине општина на северу Косова и Метохије. Распуштене су Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток, а формиран је Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина.

Влада је именовала председнике и чланове привремених органа у овим општинама и образовала Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина на Косову и Метохији.

Челници тих општина прошле недеље су се прошле недеље успротивили изласку Срба на локалне косовске изборе 3. новембра.

Председници општина Звечан и Косовска Митровица Драгиша Миловић и Драгиша Влашковић и председник Скупштине општине Зубин Поток Стеван Божовић нису званично обавештени да су њихове скупштине општина распуштене, али су навели да су очекивали такву одлуку Владе Србије.

Влашковић и Божовић нису желили да коментаришу данашњу одлуку Владе, док је Миловић казао да разуме да су општине Звечан и Зубин Поток распуштене јер им је истекао мандат, али да не зна шта је разлог за распуштање скупштина општина у Лепосавићу и Косовској Митровици.

У Звечану и Зубином Потоку су у мају одржани локални избори, али их Влада Србије није признала. Скупштинама општина Лепосавић и Косовска Митровица није истекао мандат.

„Јасно је да Бриселски споразум мора да се спроводи, а скупштине општина на северу Косова то неће чинити“, рекао је Миловић и додао да је могуће да је један од закључака са последње рунде преговора Ивице Дачића и Хашима Тачија био да се оне распусте.

Према његовим речима, одборници Скупштине општине Звечан су на последњој седници закључили да ће наставити да раде док се Уставни суд Србије не изјасни о уставности одредаба Бриселског споразума. Миловић је изразио бојазан да садашња ситуација може да доведе до дестабилизације ситуације на северу КиМ.

„Не би било добро да се то деси, посебно за нас који живимо на овим просторима, али то је реалност, а ми смо одлуку о смени очекивали јер је то најављено пре неколико недеља“, рекао је Миловић.

Ивановић: Опомена за непослушне директоре јавних предузећа

 Кандидат за градоначелника северне Косовске Митровице Оливер Ивановић оценио је да је распуштање четири скупштине општине на северу Косова логичан потез Владе Србије, јер су се ти људи противили изласку на локалне изборе на Косову, заказане за 3. новембар.

 „Сада је потребно поставити политички неутралне органе који ће премостити период до избора“, рекао је Ивановић, бивши државни секретар Министарства за Косово и Метохију и лидер листе „Србија, Демократија, Правда – Оливер Ивановић“, која учествује на изборима.

 Он је рекао и да распуштање четири скупштине општине на северу Косова представља и опомену директорима јавних предузећа на Косову који су до сада заговарали бојкот избора.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Никола Живановић: Четири фотографије председника Србије

5 (11) Поводом најновијих вашингтонских догађаја од 7. септембра 2020, много коментарисаних не само у …

Јерусалим пост: Израелско признање Косова* је увреда историје

5 (2) Аутор Мајкл Фројнд у ауторском тексту објављеном за израелски „Јерусалим пост“ осврнуо се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *