Шиптарски терористи руше последњу српску школу у Обилићу

Шиптарски терористи руше последњу српску школу у Обилићу

0
(0)

Локална самоуправа у Обилићу почела је са рушењем Основне школе „Бранко Радичевић“, последње српске установе у том месту на Косову и Метохији, а ђаци већ два дана не иду на наставу, јер није безбедно.

Локална самоуправа, која је одлучила да сруши део школске зграде да би изградила паркинг, почела је рушење пре подне уклањањем црепова са крова и прозора, преноси РТС-а.

Управа школе, која се противи рушењу, али без снаге да било шта учини, одлучила је да прекине наставу за 40-ак ученика. У школи наводе и да није поштован начелни договор да општина подигне нову школску зграду, па да онда руши постојећу.

Траје од 2011.

Покушај рушења ОШ „Бранко Радичевић“ у Обилићу, у којој наставу похађају српска и ромска деца, траје још од 2011. године. Тада је косовска општина Обилић одлучила да започне изградњу нове зграде. Општинско руководство годинама уназад тврди да је школа небезбедна за одвијање наставе, а напори Срба да то спрече очигледно нису уродили плодом.

– Деца не похађају наставу од понедељка. Из безбедносних разлога, школски одбор је, у координацији са школском управом и локалном самоуправом, одлучио да се не изводи настава до даљег – објашњава Александар Поповић, директор ОШ „Бранко Радичевић“.

Новцем ЕУ, општина гради нову зграду администрације, а на месту уклоњеног дела школске зграде треба да буде изграђен паркинг за потребе локалне самоуправе, наводи РТС.

– Имамо гаранције од Канцеларије ЕУ у Приштини да ће други део зграде остати у функцији и већ 9. јануара, када наша деца поново крену на наставу, биће безбедна за одвијање процеса наставе – каже Славиша Јаковљевић, заменик председника општине Обилић.

Представници Срба у локалној скупштини тврде да је рушење дела школе почело без правне одлуке.

– Никаква одлука о рушењу ове школе не постоји. Нити је прошла процедуру у Скупштини општине, нити постоји било какав документ. Могу да кажем да је рушење овог дела зграде нелегитимно – наводи Бобан Андрић, одборник.

Ненад Денић, председник Привременог органа општине Обилић, наглашава да је ово гашење једине српске институције у граду Обилићу.

– Ово је угњетавање права на васпитање и образовање наше деце овде у Обилићу и гашење једине српске институције у овом граду – закључује он.

У Обилићу је, посла рата, остало десетак Срба, а деца која похађају основну школу углавном су из околних села, наводи РТС.

Ј. Л. Петковић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Руски медији: За коначну издају КиМ, Вучићу треба послушни патријарх

Руски медији: За коначну издају КиМ, Вучићу треба послушни патријарх

4.9 (10) На сајту руске федералне новинске агенције Регнум објављен је текст Сергеја Артјоменка, познатог …

Отаџбина: Тзв. "Српска листа" није српска већ квислиншка листа, јер потпомаже у окупацији једног дела територије Србије

Отаџбина: Тзв. „Српска листа“ није српска већ квислиншка листа, јер потпомаже у окупацији једног дела територије Србије

5 (3) Позив председника Србије Србима на Косову и Метохији да изађу на сепаратистичке изборе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend