Сиријска армија контролише 93 одсто територије Алепа

Сиријска армија контролише 93 одсто територије Алепа

Од терориста су ослобођене 52 четврти источног Алепа, под контролом сиријске војске је 93 одсто територије града, рекао је на конференцији за медије начелник Главне оперативне управе Генералштаба Војске Русије генерал-потпуковник Сергеј Рудској.

 „Као резултат успешне офанзиве против милитаната ослобођене су 52 четврти источног Алепа. Само у последња четири дана територија под контролом побуњеника смањена је на трећину. Под контролом сиријске војске налази се 93 одсто територије града“, изјавио је Рудској. Он је додао да је Алеп добровољно напустило више од хиљаду бораца, од којих је 953 амнестирано, а према осталима се спроводе безбедносне провере.

Раније је руски Центар за помирење сукобљених страна у Сирији саопштио да су током претходна 24 часа из делова Алепа под контролом терориста изашле 10.724 особе, међу којима 4.015 деце. Рудској је рекао да на овај начин сиријска влада у потпуности испуњава своје обавезе за повратак у цивилни живот припадника нелегалних оружаних група. Припадници „умерене опозиције“ мучили цивиле у Алепу Становници Алепа који су побегли од терориста тврде да су припадници „умерене опозиције“ мучили и вршили погубљења, и Русија документује ове злочине, рекао је Рудској. Он је рекао да ће се уз помоћ руског Центра за помирење и представника разних невладиних организација наставити са пружањем највеће могуће безбедности за излазак цивила из делова Алепа које држе побуњеници.

„Цивили који су побегли од терориста испричали су о новим злочинима које су починили екстремисти такозване ’умерене опозиције‘ у источним деловима Алепа. Потврђене су чињенице о злостављању, мучењу, јавним погубљењима, као и безобзирном убијању становништва“, рекао је на Рудској. Он је истакао да су злочине терориста у источним деловима Алепа документовали официри руског Центра за помирење.

Спутник

фото: РИА Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

АЈДЕ? Па ратују Ердогане једно добрих 10 година у Идлибу

АЈДЕ? Па ратују Ердогане једно добрих 10 година у Идлибу

Ово што се сада дешава у сиријском Идлибу може се назвати ратом, изјавио је турски …

Сирија: Сва насеља око Алепа слободна први пут од 2012. године (видео)

Сирија: Сва насеља око Алепа слободна први пут од 2012. године (видео)

Сиријска армија је успоставила поптуну контролу у свим насељима око града Алепа први пут након …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *