fbpx

Сиријски побуњеници учили од Отпора

0
(0)

Један од оснивача опозиционог Сиријског националног већа каже да је Центар за примењену ненасилну акцију из Београда обучавао Сиријце како да руше Башара ел Асада

Пре него што је почео сукоб у Сирији, али и на самом почетку, припадници сиријске опозиције су прошли обуку Центра за примењену ненасилну акцију из Београда, открива у разговору за „Политику” Радван Зијадех, директор канцеларије за иностране послове опозиционог Сиријског националног већа. Према његовим речима, они су (сиријски опозиционари) имали серију тренинга за активизам на терену, као и за мирне демонстрације.

„Имамо много српских пријатеља који су са нама поделили искуства која су имали у борби против Милошевића. То није била сарадња већ тренинзи које су нам људи из Србије држали у Истанбулу и појединим европским градовима. Били смо ентузијастични и инспирисани покретом Отпор који је против Милошевића успео да буде толико успешан”, каже Зијадех, иначе, виши научни саветник Америчког института за мир и члан вашингтонског Института за социјалну политику и разумевање.

Овај незванични шеф дипломатије сиријских побуњеника, који је прошле недеље био један од говорника на прошлонедељном Београдском безбедносном форуму, каже да је сањао о реформама у Сирији још када је напустио ту земљу пре пет година, али да није могао да замисли да ће доћи до сиријске револуције. Зијадех тврди да је Асадов режим изгубио контролу над 60 до 70 одсто територије Сирије, али да је изазов за опозицију то што су те територије доступне авијацији Асадовог режима.

„Због тога инсистирамо да међународна заједница уведе зону забрањеног лета над Сиријом. Одговорност је међународне заједнице да спречи Асадов режим да користи авијацију тако што ће гађати цивиле. Ова криза не може да се реши сама од себе. Руси стално понављају да проблеме требају да реше Сиријци међу собом. Да, али то не можемо да урадимо ако смо на мети Асадове авијације”, каже Зијадех, који је суоснивач и извршни директор Сиријског центра за политичке и стратешке студије. „Нико не тражи да стране трупе уђу у Сирију и боре се на нашој страни. Имамо довољно бораца Слободне сиријске армије и ризикујемо своје животе јер знамо да Сирија мора да буде слободна и да слобода није бесплатна.”

На питање да ли има у Сиријској слободној армији и плаћеника и бораца Ал Каиде, Зијадех каже да Асадов режим понавља оптужбе које је својевремено према либијском народу имао Муамер ел Гадафи рекавши да су (побуњеници) припадници Ал Каиде.

„То су бесмислене оптужбе. Има радикалних исламиста који су се укључили у борбу против Асада, али велико је питање који је то проценат људи. Ниједна сиријска опозициона група нема подршку од Ал Каиде или сличних радикалних исламистичких група. Они нам не помажу сада а неће нам помагати ни у будућности”, каже Зијадех који је претпрошле недеље био у Сирији.

„Много више од међународне заједнице ми имамо страховања од тих група јер ће оне у будућности бити део нестабилности. А не можемо неком ко дође да се бори на нашој страни да кажемо да чека јер ми чекамо подршку међународне заједнице која неће доћи и за коју нико не верује да ће доћи.”

На констатацију да су обе стране у сиријском сукобу починиле ратне злочине, он одговара да је „разлика између систематских ратних злочина које чини армија под контролом Асада и кршења људских права које су починиле различите опозиционе групе”.

Он додаје да Сиријска слободна армија нема централизовану команду већ је расцепкана јер је „Асад својим поступцима створио Слободну сиријску армију”. „Људи су били принуђени да узму оружје и бране своју породицу и своје градове”, каже Зијадех.

…………..

Улога Русије

О улози Русије у овом сукобу, Радван Зијадех каже да „никога није брига о Русији”. „Русија је, нажалост, изгубила сваки интерес за Сирију. Мислим да, било која да буде, транзициона влада неће бити заинтересована ни за отварање руског конзулата у Сирији, а камоли амбасаде. Ми смо убијани руским оружјем и бомбардовани из руских авиона”, каже он. „Сада тражимо праве пријатеље сиријског народа, али то нису они који много говоре о помоћи а ништа не раде на том питању. Руси су једини искрени у својој политици, јер кажу да подржавају Асадов режим и то раде. Међутим, остали дају много бла-бла изјава али ништа не раде да помогну сиријском народу.”

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Полиција поново баца сузавац на народ испред Народне скупштине (видео)

5 (1) Нешто пре пола девет демонстранти окупљени испред Скупштине Србије почели су да гађају …

Народ из Новог Сада и Чачка кренуо ка Београду, протести и у Крагујевцу! (видео)

5 (3) Грађани на протесту у Београду причају да ускоро у Београд стижу Новосађани и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *