fbpx
Насловна / Србија / Ситуација у Ракити се не смирује, грађани опет покушали да спрече радове
Ситуација у Ракити се не смирује, грађани опет покушали да спрече радове 1

Ситуација у Ракити се не смирује, грађани опет покушали да спрече радове

Више десетина мештана Раките, активиста Иницијативе Одбранимо реке Старе планине и љубитеља природе из Бабушнице, Пирота и других градова јуче је новом акцијом делимично спречило наставак радова на водозахвату за мини-хидроелектрану. Седели су испред градилишта и тако били препрека камиону да испоручи бетон, те је након неколико сати узавреле ситуације и преговарања са полицијом, извођач радова барем на кратко одустао од идеје да настави градњу.

Све активности које су мештани Раките и активисти Иницијативе Одбранимо реке Старе планине планирали за јуче – чишћење реке, промоција филма и концерт, пале су у други план након што су се у селу појавила два камиона миксера са бетоном.

Због тога што извођач радова није прописно обележио и уредио улаз на градилиште, материјал за градњу покушао је да испоручи директно са сеоског пута, тик уз обалу реке. Томе су се успротивили присутни грађани и својим телима нису дозволили пролазак камиона и тиме и наставак радова.

Након више сати преговарања са полицијом и неодустајања активиста од свог наума, извођач је на крају прекинуо радове, јер је почео да пада мрак. Одустајањем полиције од намере да физички помери присутне и тако омогући прилаз камиону, мештани су однели малу победу.

Активисткиња Иницијативе ОРСП Ненсила Радојковић каже да су они само поштовали закон, за разлику од инвеститора и извођача радова који га нон-стоп крше.

Инвеститор од 19. новембра има решење о привременој обустава радова због бесправно ограђеног градилишта. Полиција у то није била упућена, хтели су да нас помере са јавне површине, види се да институције у овој земљи немају координацију. Упозоравали су нас је да ће физички евакуисати присутне, али након што смо им прочиитали решење, после међусобних консултација одустали су од те идеје – рекла је Радојковићева.

Инвеститор Горан Белић рекао је раније да и поред свих проблема које има са изградњом и са протестима мештана, има све потребне дозволе, те да је план да се изградња мини-хидроелектране заврши почетком 2019. године.

Протесту се прикључио и странац
За борбу мештана Раките чуо је и један Аустријанац који је тренутно у Србији. Kаже да оваквих проблема нема у Аустрији, те да је од пријатеља чуо за случај у Ракити и пожелео да дође и лично се увери у ситуацију.

Људи имају два избора, или да дођу овде и боре се за своју земљу и воду или да окрену поглед на другу страну и умру. Нажалост тако је. У Аустрији нам не требају мале мини-хидроелектране, велике су изграђене у прошлом веку. Али имамо сличан проблем са корумпираним политичарима. Људи морају да се супротставе систему, ако мисле да су угрожени и да им основна права нису омогућена – рекао је Аустријанац који је хтео да остане анониман.

Док су радници на градилишту радили и чекали бетон, у селу је била велика акција чишћена реке. Мештани, потпомогнути људима који су дошли у село, чиштили су реку, велика количина отпада је скупљена, а председник Савета месне заједнице Десимир Стојанов каже да ако Јавно комунално предузеће Kомуналац не дође да покупи ђубре, да ће се оно превести и истоварити испред Општине Бабушница.

Послали смо захтев Kомуналцу, очекујемо да услише наше жеље и одвезу ђубре које смо сакупили. Ако то не ураде, из протеста ћемо га избацити у центру Бабушнице – рекао је Стојанов.

Активности су завршене приказивањем филма Црне сенке зелене енергије који говори о проблему изградње МХЕ на целом Балкану и концертом у препуној сеоској сали где је наступио је млади бенд из Пирота Дис ацоустиц и Ђ Естраy из Београда.

Борба мештана Раките и љубитеља природе из целе Србије наставља се и наредних дана, кажу да се неће помирити са изградњом МХЕ, уздају се у помоћ свих добронамерних људи, али и у правну борбу која је у току.

Kако је текла борба у Ракити
Последњих месеци Иницијатива ОРСП своје активности преусмерила је у село Ракита у Општини Бабушница. О проблемима мештана села владајућа већина у бабушничкој Скупштини одбила је да расправља на последњој седници.

Проблем маленог села у Бабушници стигао је до Секратаријата Европске енергетске заједнице (ЕЕЗ) где кажу да тренутно разматрају пристигле жалбе и најављују састанак свих заинтересованих страна.

Популарни комичар и водитељ емисије “24 минута” Зоран Kесић, у својој последњој емисији позвао је грађане да своје незадовољство последњим догађајима у Ракити код Бабушнице, искажу и писањем мејлова ЕЕЗ-у.

Почетком прошле недеље је дошло до физичког сукоба мештана Раките и приватног обезбеђења на градилишту за водозахват МХЕ, а мештани и активисти извели су герилску акцију враћања реке у своје корито. Kрајем октобра у селу је пронађена бомба испред куће где су смештени радници са градилишта МХЕ, а мештани тврде да је то покушај инвеститора да их прикаже у лошем светлу. Истрага је у току, а случај води Основно јавно тужилаштву у Пироту.

Мештани Раките одржали су протест испред Општине Бабушнице на коме су поручили да неће одустати од борбе за очување своје реке. И поред негодовања локалног становништва инвеститор мини-хидроелектране на Ракитској реци наставио је радове на водозахвату. Становници малог планинског села месецима се боре за очување своје реке, а први протест одржали су на дан Међународног успона на Руј.

Потпомогнути акитивистима са Старе планине спречили су наставак радова на водозахвату, а Завод за заштиту природе најновијим испитивањима пронашао је заштићене врсте на овој малој планинској реци.

Аутор: Љубомир Филипов, Јужне вести

фото: Љ. Ф.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Словенија мобилисала помоћну полицију због миграната 11

Словенија мобилисала помоћну полицију због миграната

Словеначка влада данас је мобилисала већи број припадника резервне полиције који би требало да замене …

Полиција: Ригорозна контрола за време Сабора трубача 12

Полиција: Ригорозна контрола за време Сабора трубача

Припадници Министарства унутрашњих послова у Чачку током 59. Сабора трубача у Гучи, који ће бити …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *