Сјеничка јагњетина са Новог Зеланда!

Сјеничка јагњетина са Новог Зеланда!

СРБИЈА производи квалитетно месо, али грађани Србије немају прилику да га једу. Наше свеже месо извозимо, а увозимо смрзнуто. Мешетари га потом одмрзавају и пуштају у промет. Зато је саветник премијера Драган Гламочић рекао да ће Влада донети мере које ће онемогућити да се у домаћим радњама смрзнуто месо продаје као свеже.

Иако су надлежни годинама тврдили да замрзнуто месо искључиво користи кланична индустрија за прераду, Гламочићева изјава значи да држава индиректно признаје да то ипак није било пракса!

– И до сада је, колико је мени познато, било забрањено продавати смрзнуто месо као свеже, али је јавна тајна да постоји начин да се та одредба заобиђе – каже један од домаћих трговаца, који жели да остане анониман. – Углавном се радило о ситуацији када неки прерађивач увезе месо за прераду, али онда, уместо да га преради он га даје у продају преко неког трговачког ланца са којим сарађује и који је највероватнији иницијатор целе активности.

Прерађивачи по правилу користе и месо из домаћих извора, а и из увоза, па је онда практично немогуће знати о ком месу се ради.

– Колико год се ми сада згражавали, ради се о последици сиромашног тржишта и осиромашеног купца – додаје наш саговорник. – Мера је више у вези са заштитом домаће производње. Овакве ствари дешавале су се када дође сезона сушења меса, па је повећани притисак на куповину бута са костима и свеже сланине за сушење.

КАКО ПРЕПОЗНАТИ

ПОТРОШАЧИ могу једино да обрате пажњу на боју, изглед, мирис и рок трајања меса, објашњава Лела Тасић из Асоцијације потрошача Србије. – Најбоље је узимати свињско месо светлије боје, које није премасно – прича Тасић. – Црвена боја меса указује на то да је свиња стара, јер је оно суво, котлет је већи, а бели обруб масноће дебљи. Такво месо је прошарано крупнијим масним жилама.
Према подацима Управе за царину, у Србију је прошле године увезено више од 55 тона смрзнутог свињског меса. Док је 2013. године у нашу земљу ушло свега 3,7 тона смрзнуте свињетине.

У Покрету за заштиту потрошача кажу да је “највероватније месо из увоза одмрзавано и продавано као свеже”. То се индиректно и признаје.

– Потрошаче не радује изнуђена уредба о заштити сточара – истиче Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача. – Она само привремено и привидно штити сточаре. Не решава проблем ниске продуктивности, високих трошкова и мале понуде меса из домаће производње.

Уредбом ће се проблеми пренети на потрошаче, јер ће се због мање понуде формирати више цене свежег меса. Раније се, додаје Богосављевић, тврдило да се замрзнуто месо из увоза искључиво користи у индустријској преради. Због таквих нетачних тврдњи инспектора изгубљено је поверење у њихов рад.

– Не постоји, међутим, систем контроле замрзнутог меса од граничног прелаза до прераде у производ од меса – тврди Богосављевић. – Остаје простор који ће омогућавати да се замрзнуто месо из увоза одмрзне и као свеже продаје у продавницама меса.

Одговорност је на увозницима, прерађивачима и продавцима. Потрошачи не могу да буду сигурни да су купили свеже незамрзавано месо. Мотив да се увезено замрзнуто месо одледи и прода као свеже јесте чист профит.

КУПЦИ У ЗАБЛУДИ

– СЕЋАМ се када ми је кланичар из Сјенице, који је увезао јагњетину са Новог Зеланда, испричао да је продао једном од водећих трговинских ланаца неколико стотина јагњади, а онда су они то месо рекламирали као “сјеничку јагњетину” – каже наш саговорник. – У исто време, други продајни ланац му је купио неколико хиљада јагањаца, али је њихова малопродајна цена била још виша.

 

Ј. Субин / Д. Маринковић, Новости

фото: ОДТ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

15 Коментара

  1. PA ZAR STE SUMNJALI? I SJENIČKI SIR I KAJMAK PITAJ BOGA ODAKLE JE?

  2. Odakle da izvoze jagnjetinu kad su upropastili seljake 100%

  3. Odakle da izvoze jagnjetinu kad su upropastili seljake 100%

  4. Ko će koga ako neće svoj svoga da …….

  5. Ko će koga ako neće svoj svoga da …….

  6. Saljite odmah za Libiju. nasi radnici vole mladu jagnjetinu a i mlade jarebice…?

  7. Spasavaju nas veliki ekonomski strucnjaci, a oni skoknu u EU posto nevole zamrznutu jagnjetinu.

  8. Svi nas redom truju a našu zdravu hranu jedu drugi. sramota

  9. ubedice nas pendrecima i da je ovo poklon od seika iz duu.boja

  10. ODLICNO JE OVO JAGNJE SA NOVOG ZELANDA, ZAMRZNUTO NA MINUS 40 PA ODMRZNUTO, PRIJATNO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *