fbpx

Велика Морава и даље расте: На обалама тешка механизација

0
(0)

Водостај Велике Мораве, у току кроз Поморавље -Варварин, Ћуприју, Јагодину и Свилајнац и даље расте и превазиђена је граница редовне одбране од полава, а уз реку, на критичним местима, дежирају људи и тешке машине и повремено, тамо где је потребно, учвршћују обале, изјавио је данас начелник Штаба за ванредне ситуације МУП за Поморвски округ у Јагодини Горан Кушић.

Ниво воде код Варварина достигао је 351, центиметар, 61 центиматар више него јуче, код Ћуприје је 405, 42 центимара виши од јучерашњег, а код Багрдана (Јагодина) 543 и виши је од јучерашњег за 46 центиметара. Код Љубичевског моста је 174 центиматра и виши од јучерашњег за 36 центиметара.

– Велика Морава је и даље унутар насипа, понегде има мањих изливања, али се одмах интервенише и таква места затрпавају земљом или песком – рекао је Кушић Тањугу.

Велик проблемем су многи стамбени, викенд и привредни објекати, пластеници, обори за стоку, у простору између обале реке и насипа који су бесправно изграђени и сваки час могу бити поплављени, додао је Кушић.

Предпоставља се да је таквих, нелегалних објеката између обале и насипа, око 2.000 уз Велику Мораву.

– Припадници Општинских штабова, Цивилне заштите и локалних самоуправа су на терену и прате ситауацију, као и стручњаци ЈП „Србијаводе – напоменуо је Кушић и подсетио да је због изливања Велике Мораве јуче у јутро у селу Чепуре у општини Параћин и даље у прекиду саобраћај на путу Параћин – Рашевица. Тим путем, повремено, кроз воду прође по неки трактор.

У мањим рекама водостај је значајно опао и оне више не прете, додао је Кушић и истакао да „нема ниједну информацију са терена да је неко угрожен и да му треба помоћ“.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *