СКАНДАЛ У МУП: Полиција илегално шпијунира царину и привреду

0
(0)

УКП затражила од Управе царина да инсталира систем помоћу ког ће моћи да прати све информације које добијају. УКП захтев поднео без упоришта у закону, а ако се ипак испуни, отвара се простор за све могуће злоупотребе

Министарство унутрашњих послова Србије послало је Управи царина захтев да инсталирају систем помоћу којег ће припадници МУП моћи да се повежу на њихов информациони систем и прате сав проток података, чиме ће практично да шпијунирају и контролишу не само Управу царина већ и целокупну српску привреду, ексклузивно сазнаје Курир!

Траже умрежавање

У допису, предлогу за умрежење, који је послао МУП, Управа криминалистичке полиције, а који је потписао први човек УКП Родољуб Миловић, 15. јула 2013. године, пише:

– У прилогу вам достављамо допис СБПОК, Јединице за финансијске истраге у вези умрежавања. Неопходно је да се за службене потребе МУП, УКП, СБПОК, Јединице за финансијске истраге инсталира у просторијама МУП сервер, терминал који ће обезбедити повезивање са информационим системом Царинске службе ИСЦС.

Извор Курира из врха МУП тврди да овај захтев нема упориште ни у једном закону, а и у самом допису МУП не позива се ни на један закон или нормативни акт којим би оправдао свој захтев.

– Уколико би захтев МУП био прихваћен, постојала би велика могућност злоупотребе јер би МУП дошао у посед података о практично свим привредним активностима – шта улази и излази из земље, које количине, по којим ценама… Створила би се опасност од отицања података, што се у МУП, као што смо видели, прилично често дешава. То би створило услове за све врсте уцена, корупцију, трговину подацима – наводи наш извори додаје  да са оваквим захтевом МУП поткопава и обесмишљава разлог постојања Управе царине и отвара простор за злоупотребе најширих размера.  

dokument-veljovic-milovicПодсетимо, Управа царине је највећи  појединачни пунилац буџета и један од ослонаца за прорачун будућег министра финансија Лазара Крстића. 

Кривично дело 

Адвокат Горан Петронијевић каже да је захтев МУП скандалозно кршење Закона о тајности података.

– Шпијунирају и понашају се као да су ЦИА или НСА. Ово је у свакој нормалној земљи кривично дело. Полиција мора да да ради посао за који је плаћена, а не да неовлашћено прискушкује народ. Неко мора да оде у затвор и буде кажњен како би се поштовао закон – изричит је Петронијевић.

Судећи према овоме, један од приоритета Крстића биће заштита Управе царина од неовлашћеног упада у информациони систем ове институције.

Грешка за грешком

Ово је други пут да МУП мимо закона покушава да се домогне информација на које нема право. Уставни суд Србије недавно је наредио МУП да за сваки телефонски листинг, било да је реч о телефонском броју криминалца, политичара, привредника или обичног грађанина, мора да добије наредбу тужилаштва. МУП се недавно „прославио“ и хапшењем Павла Опачића због убиства Николе Бојовића.  Да у питању грешка сазнало се тек кад је Опачић пребијен.

 

Курир

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Биљана Поповић Ивковић најурена из МУП-а! Државна секретарка одавала информације из истраге

5 (7) Државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић прекршила је закон и …

Алексић: Случај „Јовањица“ несумњиво доказао спрегу организованог криминала и Вучићевог режима

5 (4) Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да је несумњиво да је „случај …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend