Скандал у Валони — приштинска делегација гађала флашом шефа српске делегације

0
(0)

Састанак на нивоу заменика министара у оквиру споразума ЦЕФТА прекинут је у Валони, након што су чланови делегације из Приштине флашом гађали шефа српске делегације Ивана Марковића.

Како је Марковић пренео Танјугу у телефонском разговору, састанак на којем је требало да се констатује шта је урађено у првој половини године и да се припреме прилози за следећу недељу за састанак у Познању, текао је најнормалније, док делегација из Приштине није узела реч.

Шеф делегације из Приштине том приликом је почео, према речима Марковића, да износи политичке констатације, провоцира, спомињући како Србија уводи нецаринске баријере према „држави Косово“ и на тај начин наноси штету њиховом развоју и њиховој трговини.

„Нажалост, након тог излагања председавајући састанком, који је у овом случају била Албанија, није реаговао адекватно и ја сам као шеф наше делегације морао да узмем реч и да замолим да се таква врста провокација не користи на састанку у оквиру ЦЕФТА“, казао је Марковић.

Додао је да је рекао и да сматра да у оквиру ЦЕФТА постоји терминологија која се користи и да се избегавају политичке провокације.

Такође, констатовао је у складу са државном политиком да је Косово и Метохија саставни део Србије.

На то су чланови делегације из Приштине, испричао је Марковић, насрнули на српску делегацију, уз повике да је Косово република и независна држава, као и да се за то изборила „у светом рату 1999. године“.

„Нашли су неку флашу која је стајала на столу и бацили је у мом правцу. Погодили су ме, али пре него што је стигла до мене, флаша је пролетела поред главе шефице делегације Молдавије и поред једне колегинице из наше делегације“, додао је Марковић.

Како је казао, чланови приштинске делегације су одмах након тога изјурили из сале у којој се састанак одржавао и састанак је прекинут.

Марковић је одмах од председавајућег тражио да се тим члановима делегације из Приштине онемогући повратак у салу и да се удаље и из хотела у којем се одржавао састанак, што је и учињено.

„Сви учесници су изразили згражавање тиме што се десило, то је незабележено да на састанку дође до физичког напада на чланове делегације“, рекао је Марковић и додао да је једино председавајући, представник Албаније, покушао то да релативизује, али да ниједна друга делегација није прихватила њихово тумачење да те особе нису чланови делегације из Приштине.

Како је напоменуо, срећом није дошло до повреде, јер је флаша којом је погођен у пределу груди била пластична и није била пуна воде.

„Сигуран сам да је та флаша завршила на лицу или глави шефице делегације из Молдавије или наше колегинице, да би било повреда“, навео је Марковић.

Према његовим речима, делегација из Приштине је напустила хотел и тренутно је на путу ка Приштини.

Када су у питању неке друге санкције делегацији из Приштине, у оквиру ЦЕФТА, није могуће ништа више урадити, сем што ће српска делегација захтевати да они више никада не присуствују састанцима у оквиру ЦЕФТА, казао је Марковић.

„То је нешто што може да се уради у овом тренутку“, додао је он.

Српска делегација се тренутно налази у Валони, где чекају амбасадора Србије у Албанији, са којим ће се вратити у Тирану и тамо сачекати авионски транспорт до Београда.

Након данашњег састанка требало је да уследи састанак заједничког Комитета ЦЕФТА на министарском нивоу, али он неће бити одржан, истакао је Марковић.

Делегација Молдавије и српска делегација потврдиле су прве да неће учествовати на том састанку, након чега су и друге делегације исто то потврдиле.

„Сви смо згрожени тиме што се догодило, нико није могао ни да претпостави да ће доћи до напада, а камоли да очекује тако нешто“, закључио је Марковић.

Спутник

фото: индексонлајн.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шиптари веома активни у радикалној исламистичкој мрежи у Европи

5 (1) Убијени нападач, који је терористичким нападом у центру Беча усмртио четири лица и …

Шиптар Кујтим Фејзулаи пореклом из Македоније извршио терористички напад у Бечу (видео)

5 (1) МИНИСТАР унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер потврдио данас да је нападач који је …

Један коментар

  1. ПерунГромовник

    Ето са ким ви педерчине из врха власти (буљабаша, свињоглави и траверка) преговарате…..хаааак, пууууу! У уста вам се посерем!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend