Шкотска влада не одустаје од плана организовања референдума о независности

Шкотска влада не одустаје од плана организовања референдума о независности

Шкотска влада не одустаје од плана одржавања новог референдума о независности, без обзира на данашњу одбијеницу коју им је доставио британски премијер Борис Џонсон, преноси агенција Анадолија.

“Шкотска ће се изборити за право да одлучује о својој будућности”, поручила је шкотска премијерка Никол Старџен након што јој је данас британски премијер Џонсон одбио захтев за пренос овлашћења за организовање референдума.

Она је поручила да ће крајем месеца бити одређени нови потези шкотске владе.

Најавивши да ће од регионалног шкотског парламента тражити изгласавање резолуције о праву на самоодређење, Старџен је казала да Уједињено краљевство не може опстати ако у њему не буде јединства.

Британски премијер Џонсон раније данас је упутио писмо шкотској премијерки Старџен у којем наводи да је помно анализирао и да мора одбити захтев о преносу овлашћења за организовање референдума са британског на шкотски парламент.

Шеф британске владе истакао је како је 2014. године у Шкотској одржан референдум и како су се грађани изјаснили да желе остати у Великој Британији.

Он је позвао шкотске власти на сарадњу и јачање економије и међународне позиције Велике Британије.

Владајућа Шкотска национална партија и њена лидерка Старџен заговарају отцепљење те земље од Велике Британије у чијем саставу су још и Енглеска, Велс и Северна Ирска.

Старџен тврди да је референдум 2014. године резултирао већинским изгласавањем останка у Уједињеном Kраљевству јер је друга страна застрашивала бираче да би сецесија значила и излазак Шкотске из Европске уније. Она даље тврди да се Брегзитом мења ситуација на терену и да су се стекли услови за нови референдум.

Бирачи у Великој Британији су 2016. године изгласали на референдуму излазак те земље из Европске уније, међутим Шкоти су већински гласали за останак у тој европској заједници.

Анадолија

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Орбан организује референдум о забрани ЛГБТ пропаганде међу децом

Орбан организује референдум о забрани ЛГБТ пропаганде међу децом

* Мађари ће бити питани да ли подржавају: одржавање презентација за малолетнике у образовним институцијама на …

Ма заболе Русе ку*ац за вашу авијацију, вратиће вас у рани средњи век ако се преиграте

Ма заболе Русе ку*ац за вашу авијацију, вратиће вас у рани средњи век ако се преиграте

* Начелник штаба британског ратног ваздухопловства Мајкл ВИГСТОН: Због могуће концентрације руских крстарећих ракета у тој регији морао научити како да обезбедимо …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *