Скупштина Адвокатске коморе Београда званично затражила повлачење из процедуре нацрта Закона о парничном поступку

Скупштина Адвокатске коморе Београда званично затражила повлачење из процедуре нацрта Закона о парничном поступку

Скупштина Адвокатске коморе Београда званично је затражила повлачење из процедуре нацрта Закона о парничном поступку. Уједно је комплетно руководство те коморе поднело оставке, па је Ванредна изборна скупштина за све функције у Адвокатској комори Београда заказана за 23. октобар. Такав исход долази као обрт, пошто је председник АКБ Југослав Тинтор претходно потписао споразум за Министарством правде о изменама нацрта Закона. Тим изменама, међутим, већина београдских адвоката није била задовољна, већ су тражили повлачење читавог предлога. Након седнице се догодио и инцидент.

Пре него што је поднео оставку, председник адвокатске коморе Београда Југослав Тинтор рекао је да је у преговорима са министарством успео да издејствује повлачење три најспорније тачке закона – одустало се од ретроактивног важења, затим од тога да је судска такса услов за подношење жалбе, као и да се „Е суд“ не примењује на адвокатуру обавезујуће.

„Имајући у виду да је, а мислим да то нико неће рећи да није тачно, цео Нацрт закона лош и погрешан, да је технички лоше одрађен са више од 137 лоших норми, да је беспредметно покушавати да се поправи такав Нацрт закона. Поготово што је предложен на овако подмукао начин са покушајем да се подвали и адвокатури и грађанима“, рекао је Драгослав Љубичановић, члан Управног Одбора Адвокатске коморе Београда.

Поприште многих драматичних заседања у прошлости, велика дворана Сава центра, постала је сцена и за обрачун у Адвокатској Комори Београда. Скупштина тог удружења почела је оштрим сукобом. Група адвоката била је незадовољна што је председник коморе Југослав Тинтор прихватио споразум са Министарством правде о новом Закону о парничном поступку.

„Свакако је неслагање везано за метод којим се кренуло у остварење захтева адвокатуре. Сматрам да тај пут нема стратешко оправдање, да нема други трећи и четврти корак и да није постављено на начин који подразумева истинску одговорност у случају неуспеха тог пута. Ви морате да имате опцију: Шта ако ваш захтев не прође“, запитао је Тинтор.

После Тинторове, уследиле су и оставке заменика председника коморе Вељка Делибашића, затим и секретара Управног Одбора Драгослава Љубичановића, као и свих чланова УО, па је заказана ванредна изборна Скупштина 23. октобра.

Како сазнаје Н1, после скупштине АКБ испред једног кафића дошло је до инцидента између двојице адвоката. И Чедомиру Кокановићу и Александру Цвејићу је, како сазнајемо, указана помоћ у Ургентном центру.

Туча адвоката на Новом Београду, повређен Чедомир Кокановић

У кафићу Мусиц боx на Новом Београду догодила се туча адвоката, јавља Нова.рс. У тучи је повређен адвокат Чедомир Кокановић, а у инциденту је учествовао и адвокат Александар Цвејић, пише Нова.

Цвејић је, како се додаје, био у друштву председника Адвокатске коморе Србије Виктора Гостиљаца. Према речима репортера „Нова.рс“ који се налази на лицу места, полиција је тренутно на терену и врши увиђај.

Подсећамо, председник Адвокатске коморе Београда Југослав Тинтор поднео је данас неопозиву оставку. Иначе, на почетку скупштине Адвокатске коморе, њега је друга струја у комори оптужила да је најавио оставку како би спречио да се у наставку заседања на дневном реду нађе захтев за потпуно повлачење из процедуре нацрта Закона о парничном поступку.

„Између осталог, предмет на скупштини која је одржана данас била је и смена Александра Цвејића, а након те скупштине дошло је до инцидента, где је мене као припадника групе адвоката који протестује против доношења овог новог закона он напао. Пришао ми је, мислио сам да се шали, али сам се убрзо нашао на земљи“, рекао је Чедомир Кокановић за Нова.рс.

Раније, скупштина Адвокатске коморе Београда затражила је повлачење спорног нацрта Закона о парничном поступку. Она је данашњој седници усвојили одлуку да се од Министарства правде тражи повлачење спорног предлога Закона:

„Овим је скупштина прихватила загтеве протеста адвоката који је у току и придружила се све већем броју адвокатских комора у Србији које траже повлачење спорног закона. Узаврелој атмосфери допринео је и јучерашњи споразум са Министарством правде који је закључила Адвокатске коморе Србији и који адвокати листом сматрају за издају“, рекао је адвокат Чедомир Кокановић.

Скупштина АК Београда такође је усвојила предлог управног одбора АК Београда усвојен пре два дана да се због “делања супротног интересу адвокатуре” опозову председник Адвокатске коморе Србије Виктор Гостиљац, као и београдски адвокати Дејан Крстић, Драган Карановић, Владимир Хоман и Александар Цвејић који београдску комору представљају у управном одбору АК Србије.

Подсећамо, адвокати незадовољни предлогом новог Закона о парничном поступку најавили су нови протест за петак 11. јуна у Београду. Адвокати ће се окупити у 14 часова испред зграде Адвокатске коморе Србије у Дечанској улици у Београду. Након тога је планирана шетња до Министарства правде у Немањиној улици рутом поред Уставног суда, Правног факултета и Народне банке.

Н1, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Протест адвоката испред АКС, блокиран саобраћај

Протест адвоката испред АКС, блокиран саобраћај

Адвокати су блокирали саобраћај у Дечанској улици у Београду протестујући против, како наводе, “чудне промене …

Адвокати у Србији ускоро највероватније у генералном штрајку

Адвокати у Србији ускоро највероватније у генералном штрајку

Управни одбор Адвокатске коморе Србија одлучио је вечерас да закаже конференцију свих адвоката у Србији …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *