Политика

Скупштина слободне Србије: Излазимо из коалиције око ССП-а, ДС и Народне странке!

Разлог неповерење према лидеру ССП

Савет Скупштине слободне Србије упутио је писмо свом чланству у којем их обавештава зашто излазе из коалиције око Странке слободе и правде, Демократске и Народне странке. Према њиховим наводима, главни разлог пуцања ове сарадње је неповерење према лидеру ССП Драгану Ђиласу. Наводе и да за њих постоје две опције. Да се повуку из овог изборног процеса или да склопе договор са зелено-левом коалицијом “Морамо”. Савет је позвао чланство да се о томе изјасни у наредна 24 сата.

У првом делу писма Савет Скупштине слободне Србије обавештава своје чланове о свему што су предузели у покушајима да уједине опозицију, од писања платформе за изборне услове, до данас.

Истраживања су показала да нити је Мариника, нити је Понош особа са највећим рејтингом. Одлука Ђиласа и кршење договора у СсС је доживљена као кршење свих процедура и договора, понижавање Народне странке, Демократске странке и свих осталих учесника

Затим објашњавају како је дошло до тога да у врло кратком року прекину сарадњу са коалицијом око Странке слободе и правде, Демократске и Народне странке.

„У децембру је започето уобличавање Уједињене опозиције Србије, чија је Скупштина, како смо очекивали ослањајући се на претходне бројне разговоре са политичким лидерима требало бити равноправни члан. Овакав статус омогућио би Скупштини да оснује свој посланички клуб у републичком, односно парламенту Београда” наводи се у писму и додаје:

„Јесењи период обележен је стотинама састанака Савета, пресељењем СсС у нове канцеларије и финансирањем једино и искључиво од стране донација чланова СсС. Одлука већине чланова да се у изборну кампању иде са странкама које смо окупљали годину и по дана и са којима смо радили заједничку платформу изазвала је различита тумачења и незадовољство неких чланова. Јануара 2022. године постигнут је договор са члановима коалиције ССП-НС-ДС да две различите агенције израде рејтинг могућег председничког кандидата, те да се са најбоље рангираним кандидатима обаве разговори. Божу Прелевића су предложили чланови СсС, али и Иван Вујачић и Зоран Лутовац из ДС”, наводи се у писму.

Проблем је, како се даље наводи, настао у комуникацији са ССП и Драганом Ђиласом.

„Последњих 15 месеци сваки разговор у опозицији обележен је тврдњом да је ССП најјача опозициона странка, између осталог и зато што Мариника Тепић има највећи рејтинг. Упркос договору свих страна у савезу, укључујући и СсС, Драган Ђилас је без икаквих консултација, два дана пре краја истраживања, објавио да је његов кандидат Здравко Понош. На сваком наредном састанку доживљавали смо непријатности, не само ми из СсС већ и друге опозиционе странке, уз претњу да ће ССП растурити овај савез уколико не буде прихваћена одлука ССП да Понош буде кандидат. Такво понашање могли смо протумачити само као уцењивачко”.

Како даље пише у писму, основна мисија СсС је уједињавање, а не цепање, па је на захтев Боже Прелевића повукла његову потенцијалну кандидатуру, са циљем да се савез одржи и да се некакав договор постигне.

Нисмо очекивали да ћемо се наћи у баражној паљби – с једне стране удари режимских медија да смо у „Ђиласовој коалицији”, а с друге стране, да нисмо равноправни учесници у опозиционом савезу, односно да смо изложени наметању индивидуалне воље уз интензивне уцене „узми или остави”. СсС која је састављена од људи који нису дозвољавали понижења ни од стране Милошевића, ни Драшковића, ни Шешеља, ни Вучића, ни Чеде, ни Бебе, те неће дозволити да буду понижени ни од стране потенцијалног коалиционог партнера

„Истраживања су показала да нити је Мариника, нити је Понош особа са највећим рејтингом. Одлука Ђиласа и кршење договора у СсС је доживљена као кршење свих процедура и договора, понижавање Народне странке, Демократске странке и свих осталих учесника. Важно је имати у виду да је СсС и пре Ђиласовог саопштења рекла да нема проблем са идејом да кандидат коалиције буде Понош, уколико је то прихватљиво за све актере, а посебно за Народну странку чији је Понош члан. Заказан је састанак коме су у име СсС присуствовали проф. Др Весна Ракић Водинелић, проф. Др Биљана Стојковић и Александар Станковић. Састанак је описан као врло непријатан, у ауторитарној атмосфери и без могућности да се о проблемима расправља. Осим чланова СсС нико од присутних се није усудио да негодује, иако су нам њихови ставови и незадовољство предочени у претходним појединачним разговорима. Занимљиво је да је 15 минута након састанка у медијима осванула вест да су сви сагласни око проф. Владете Јанковића као кандидата за градоначелника, иако су чланице Коалиције о томе одлучивале на својим телима два дана након те информације, а Скупштина никад. Дан након састанка Ђилас је у медијима објавио имена чланова СсС који ће бити на листи за републичке изборе, о чему СсС никад није донео одлуку”.

Затим пишу да је 31. јануара Савет СсС донео одлуку да изда саопштење у којем се наводи да је Понош добар и честит човек и добар кандидат за председника, чиме су како наводе, одржали реч да ће се изјаснити о Поношу.

„Али му нисмо дали ексклузивну подршку. Оставили смо могућност да подржимо и другог кандидата”, наводи се у писму и додаје:

„Поштовани чланови СсС испред себе имамо само једног противника, а то је зло које је етаблирала Српска напредна странка са коалиционим партнерима. Нисмо очекивали да ћемо се наћи у баражној паљби – с једне стране удари режимских медија да смо у „Ђиласовој коалицији”, а с друге стране, да нисмо равноправни учесници у опозиционом савезу, односно да смо изложени наметању индивидуалне воље уз интензивне уцене „узми или остави”. СсС која је састављена од људи који нису дозвољавали понижења ни од стране Милошевића, ни Драшковића, ни Шешеља, ни Вучића, ни Чеде, ни Бебе, те неће дозволити да буду понижени ни од стране потенцијалног коалиционог партнера”.

Постоје два „часна излаза“ и тог проблема. Један је да се захвале на сарадњи коалиционом партнеру. А друга могућност је да размотре сарадњу са зелено – левом коалицијом „Морамо“ под равноправним условима. Ту сарадњу, како кажу, подржава и истраживање јавног мњења

Затим се оцењује да у Ђиласа немају поверење, на основу искуства током више од годину дана контакта са њим, те да их то спречава да прихвате понизни положај у којем би се нашла Скупштина.

„Одсуство поверења, пре свега у Драгана Ђиласа, које постоји у Свету СсС, а које је последица интензивних интеракција с њим током више од годину дана, спречава нас да се као људи који су одговорни грађани, дозволимо да се Скупштина нађе у понизном положају. Сигурни смо да онима чији је модус операнди контрола над свим актерима, не одговара учешће људи од угледа и интегритета у политичкој борни чак ни на својој страни”.

У писму су се осврнули и на финансијски аспект. Наиме, како се наводи, СсС може да опстане само уз финансијску подршку а досадашњи трошкови су били око 17.000 евра. Напомиње се да би улазак у Парламент омогућио, у складу са законом, добијање одређаних финансијских средстава која би свакако обезбедила јачање организације.

„Ниједан од актера коалиције ССП-НС-ДС није хтео да се писмено обавеже да би средства која би добио нашим учешћем на изборним листама пребацио на рачун СсС. Рачун ДС је у блокади. НС не уме да пребаци новац. ССП уме, али под одређеним условима. Ово само доводи СсС у даљу неравноправност“, стоји између осталог у писму.

Савет СсС даље објашњава свом чланству да постоје два „часна излаза“ и тог проблема.

Један је да се захвале на сарадњи коалиционом партнеру, то би се како оцењују, допало Вучићу. А друга могућност је да размотре сарадњу са зелено – левом коалицијом „Морамо“ под равноправним условима. Ту сарадњу, како кажу, подржава и истраживање јавног мњења.

На крају писма Савет СсС позива чланство да својим сугестијама помогну у доношењу одлуке и да се изјасне у року од 24 сата од добијања писма.

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!