Насловна / Србија / Слинави, да ли је кривично дело рушење Уставног поретка и територијалног интегритета Републике Србије?

Слинави, да ли је кривично дело рушење Уставног поретка и територијалног интегритета Републике Србије?

ПОЗИВ опозиције предвођене Драганом Ђиласом, Бошком Обрадовићем и Вуком Јеремићем, да полиција и војска ухапсе председника Србије јер је рекао да је за разграничење са Албанцима је позив на пуч и крвопролиће, у којем се јасно препознаје кривично дело и нарушавање уставног поретка и закона – сматра министар полиције Небојша Стефановић.

Он је истакао да не жели да се меша у рад тужилаштва, али да „ако овде не препознају такву врсту дела, не знам где ће да је препознају“.

Устав Србије бави се политичким странкама у члану 5. Овде се, између осталог, наводи да је „недопуштено деловање политичких странака које је усмерено на насилно рушење уставног поретка“.

– Ђилас, Јеремић и Обрадовић чине хоботницу која жели да се врати на власт. Не могу да добију подршку народа на изборима, па шансу виде у насилном преузимању власти и не размишљају о последицама – објашњава Стефановић.

Он је питао шта су представници опозиције радили када је 2008. године Косово „прогласило независност на незаконит начин“ и додао да су наредних година додатно погоршали положај Србије тиме што су „преговоре из УН преселили у ЕУ, покренули питање пред Међународним судом правде и на крају успоставили границе на Јарињу и Брњаку“:

– Председнику Вучићу би било лакше да обилази и отвара фабрике, путује по свету, а не да се бави тешким темама. Мање би га болела глава. Ипак, он жели да извуче максимум по питању Косова. Немамо никакав споразум, и Вучић трпи критике због нечег што би могло да буде највише што може да извуче.

Шеф дипломатије Ивица Дачић питао је „оне који су говорили о хапшењу и пријави против Вучића, да ли се у време њихове власти, могло нешто више урадити, осим разбијања киоска и паљења амбасада“:

– Показали смо Србију у најгорем могућем светлу – рекао је Дачић. – Кривичне пријаве би требало поднети против оних који су били на власти када је Косово једнострано прогласило независност.

КАЗНА ДО ПЕТ ГОДИНА ЗАТВОРА
КРИВИЧНИ законик у члану 309. предвиђа казне од шест месеци до пет година затвора за онога „ко у намери угрожавања уставног уређења или безбедности Србије позива или подстиче да се силом промени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи или представници тих органа“. Судска пракса показује да тужилац реагује тек у случајевима када изјаве оних који позивају на рушење уставног поретка прате и елементи силе.

Министар одбране Александар Вулин рекао је да позив на оружану побуну није политички став, већ озбиљно кривично дело.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић сматра да напади на Вучића, због решавања косовског питања, који долазе од такозване опозиције, дела невладног сектора и појединих навијачких група и појединаца из СПЦ представљају отпор уређењу Србије и увођењу реда:

Председник Двери Бошко Обрадовић рекао је данас да „седи са породицом у кући у Чачку и чека да буде ухапшен, што су тражили министри војске и полиције“:

– Нисам ухапшен. Како је то могуће ако сам стварно нешто крив? И зашто да ме хапсе? Само зато што сам тражио поштовање Устава? – питао је Обрадовић.

Новости.рс

Актуелно

Предраг Поповић: Идиоту који нас све вређа, ускоро ћемо видети леђа

Александар Баљак, аутор афоризма из наднаслова текста, није навео ко је идиот. Нема ни потребе, …

Горан Живковић: Издајнички савез екуменисте Иринеја и евроунијате Вучића

„Наши властодршци изгубили су и памет и поштење.А да су изгубили памет, показује њихова недоследност …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *