fbpx

Словенија: Талас избеглица неће стати током зиме, почињемо да враћамо мигранте

0
(0)

БЕЧ – Министар иностраних послова Словеније Карл Ерјавец изразио је данас у интервјуу за бечки „Пресе“ да талас избеглица неће стати током зиме и најавио да ће његова земља убудуће враћати мигранте, те да неће прихватити избеглице које би евентуално у Словенију протеривала Немачка.

„Не ради се о никаквој огради, већ о техничкој баријери, која треба да омогући лакшу контролу избегличког таласа, као и регистрацију. У прошлости је Хрватска потпуно неконтролисано слала групе избеглица у Словенију“, објаснио је Ерјавец у интервјуу бечком дневнику.

Он је изразио жаљење што није било могуће од Хрватске, све до самита ЕУ – Западни Балкан у Бриселу, добијати информације о избеглицама.

Према његовим речима, Хрватска се сада придржава договора и саопштава када групе избеглица долазе на границу.

На констатацију да онда нису потребне баријере, Ерјавец је казао да ће талас избеглица још дуго потрајати.

„Не требају нам те ограде да би затворили границу, већ нам требају и због заштите миграната, који су недавно долазили пливајући рекама. Уз то Словенија, као држава Ссенгена, мора штитити спољну границу ЕУ, а при том, у тим околностима, применити пооштрена средства. Не можемо се понашати као Грчка“, подвукао је Ерјавец.

Он је казао да техничка баријера неће бити ограда читавом дужином, попут оне између Хрватске и Мађарске, већ ће имати места која ће остати отворена.

„За особе, које имају некретнине на обе стране границе, или раде мора бити очуван нормалан живот. Техничка баријра биће дуга 80 километара“, најавио је Ерјавец.

Он је рекао да ништа не указује на смањење таласа избеглица на зиму.

Број избеглица неће опасти ни током зиме, јер избеглице и даље доспевају у Грчку, а одатле и током зиме није проблем напредовање ка Словенији, аутобусом, возом, објаснио је шеф словеначке дипломатије додајући да само када Егејско море постане немирније онда може, можда, доћи до привременог смањења таласа избеглица, али сигурно не до потпуног прекида.

Ерјавец је најавио да ће Словенија мигрантима, који не испуњавају услове за улазак у шенгенски простор, забранити пролаз.

Упитан да ли то значи да Словенија намерава да враћа мигранте који не долазе из Сирије, он је одговорио да је проблем што мигранти често немају са собом документе, а пошто се ради о хуманитарној кризи Словенија до сада никога није враћала.

Ерјавец је истакао да се испоставило да Ссенгенски систем није дорастао екстремним ситуацијама, те да ЕУ мора, као и у финансијској кризи, прогурати нове правне механизме.

Према његовим речима неопходно је да правни оквир свима који су угрожени гарантује заштиту и истовремено спречи злоупотребу.

„Мора бити обезбеђено да џихадисти повратници из Сирије могу бити заустављени“, додао је Ерјавец.

Одлука Немачке да поново примењује Даблинска правила неће имати никакав утицај на Словенију, уверен је Ерјавец.

Он објашњава да је Словенија само транзитна земља, и није прва земља ЕУ на чије тло долазе избеглице.

„Када би Немачка хтела да враћа избеглице у Словенију ми их не би прихватили“, подвукао је Ерјавец.

Он је пренео да Словенија тренутно има 2.500 објеката за смештај избеглица, који ће бити повећани на 7.000, али, ако током зиме буде доспело 30.000 избеглица, то би изазвало проблеме.

Ерјавец је казао да се нада да неће доћи до тих проблема, изузев ако Немачка одлучи да више не прима избеглице.

Он истиче да, за решење кризе, треба најпре пронаћи политичку солуцију за рат у Сирији, те ЕУ мора постићи резултате у преговорима са Турском о заштити граница, као и подржати Грчку.

„Ако желимо очувати Ссенгенски простор морају све земље ЕУ помоћи да грчка граница буде заштићена“, казао је Ерјавец.

Танјуг

Фото Танјуг, АП

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЦРВЕНИ аларм на Апенинима: 20.000 миграната спремно на ИНВАЗИЈУ италијанске обале

5 (1) Упркос затвореним лукама Италија упозорава на нови талас миграната спреман да запљусне њене …

Младића који је из протеста улетео у обреновачку касарну са мигрантима осудили на осам месеци затвора!

5 (2) ФИЛИП Радовановић (23) који је почетком маја ухапшен у Обреновцу, данас је, након …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *