Случај Асомакум: Јесу ли Андреј и Андрија иста особа

Случај Асомакум: Јесу ли Андреј и Андрија иста особа

4.9
(9)

Десеторо оптужених рекло је да нису прали новац преко Асомакума и фантомских фирми осниваних лажном личном картом Андреја Вучића и неколико других особа. Једна од оптужених описала је сусрете са извесним Андријом, пише Јавно.рс.

„Па како да опишем човека који је јавна личност, сви знају како он изгледа“.

Овако је гласио одговор оптужене Снежане Ђурђић на питање судије да опише како је изгледао представник фирме Асомакум који јој се представио као „Андрија“, пише Јавно.рс.

Снежана Ђурђић је једна од осамнаесторо оптужених за злоупотребу положаја и прање новца преко фантомских фирми. Међу њима је и Асомакум који је основан на име наводног фиктивног власника Андреја Вучића, брата Александра Вучића, који је те 2010. био заменик председника Српске напредне странке.

Оптужени су се о кривици изјаснили у Вишем суду у Београду, на главном претресу који је данас започео након више од две и по године од подизања оптужнице. Сви они су навели да нису криви.

Највише пажње изазвало је управо излагање Снежане Ђурђић која је описала како се упознала са представником Асомакума.

Она је „Андрију“ описала као крупног мушкарца, тамно смеђе косе који је тада био тридесетих година.

Ђурђић је казала да је „Андрија“ код ње у фирму дошао са извесним Банетом и да их је међусобно упознала „једна Kинескиња“, власница фирме са којом је сарађивало предузеће у којем је Ђурђић претходно била запослена. Ђурђић је казала да је „Андрију“ видела и пре те 2010. године.

„Видела сам га и пре тога у кафићу када нас је спојила Kинескиња ради посла“.

Иако је оптужница подигнута против 18 особа, о кривици се изјаснило само десеторо, јер је против четворо данашњом одлуком судије Весне Божовић Милошевић поступак раздвојен, док је против двоје раздвојен привремено због болести.

Против једне особе поступак се води у одсуству, док је један оптужени, у међувремену, преминуо.

Након изјашњења о кривици, троје оптужених је изнело своју одбрану, а оно што им је заједничко јесте тврдња да се међусобно не познају, да су се први пут видели на суду.

Сви су, такође, негирали наводе у оптужници да су учествовали у симулованим пословима.

Оптужени су изнели детаље о томе како су ступили у контакт са такозваним фантомским фирмама, за које се у оптужници тврди да су основане фалсификованим личним картама.

Оптужница која је потврђена још у мају 2017. године описује низ трансакција из 2010. године између фантомских фирми (наводно основаних ради прања новца и извлачења средстава из буџета) и 10 предузећа која стварно послују на тржишту.

Петорица оптужених терете се за кривично дело прање новца. Драгославу Јоксимовићу, Немањи Перићу и Александру Јовићу на терет се ставља и кривично дело превара, јер су, како се наводи, основали поменута фантомска предузећа на основу фалсификованих личних карата.

Мистериозни Андрија
Током данашњег главног претреса, који је неколицина адвоката и оптужених поново покушала да одложи, своју одбрану су осим поменуте Снежане Ђурђић, изнели Владимир Антић и Јефто Јовановић док је првоокривљени Јоксимовић затражио да се изјасни неки други пут, јер се не осећа добро, а и због тога што је његов адвокат Драгослав Оташевић претходно затражио одлагање рочишта будући да се изменило стање у предмету због издавајања четворо окривљених из поступка.

Судија Божовић Милошевић је рекла да то може да тумачи само као да ће се Јоксимовић бранити ћутањем, што касније, уколико буде желео, може да промени.

Реаговао је бранилац Оташевић констатујући да то није одбрана ћутањем, као и да његов клијент неће наставити са изношењем одбране.

Јоксимовићу се на терет ставља кривично дело превара и прање новца, док је остало троје оптужено за злоупотребу положаја одговорног лица.

Међу њима је и Снежана Ђурђић која је оптужена да је у периоду од септембра 2009. до краја 2010. својој фирми Халкион прибавила противправну имовинску корист у симулованим пословима са фантомским фирмама Стевтал пројектовање и Свитац лигхт.

Она је додала и да су нетачни подаци у оптужници да је роба „наводно увезена“, јер је она заиста увезена, на њу су плаћени царина и ПДВ, а роба је испоручена.

„И ја заиста не знам за шта сам оптужена, а то није објашњено ни у оптужници“, рекла је Ђурђић.

Она је додала да никога од људи у спорним фирмама не познаје.

„Никог од ових у оптужници људи не познајем и ни са ким нисам имала контакт осим са Асомакумом и зато сам приведена“, рекла је Ђурђић и појаснила да се 2010. године упознала са човеком који се представио као „Андрија“.

„Он је тада дошао како бисмо потписали уговор о цесији, којим би преузео дуг фирме Стевтал пројекат која није имала довољно новца да плати дуг по фактури на рачун моје фирме“, рекла је Ђурђић.

„Асомакум се појавио тако што Стевтал пројектовање, предузеће које је купило оцарињену робу, није имало довољно новца да плати робу. Пошто као гаранцију дају меницу, да бих им ја вратила меницу, они су довели Асомакум да потпишемо цесију, што је законом дозвољено. Дуг је био око 980 хиљада динара“, рекла је Ђурђић.

Наводе из оптужнице негирао је и Владимир Антић који је рекао да је за фирму Свитац лигхт, којој је према оптужници прибавио корист, чуо тек 2015. када је ухапшен.

Јефто Јовановић, у време на које се односи оптужница, одговорно лице фирме Термоген, такође је негирао наводе из оптужнице.

„Не слажем се ни са једном констатацијом из оптужнице, па чак ни са периодом“, рекао је Јовановић.

Јовановић је објаснио да је у контакт са фирмама Свитац лигхт, Амургас, Асомакум дошао преко „Љубе, колеге из Босне“, којег је ангажовао да му помогне у послу, јер је у то време имао пуно пројеката.

Kако није имао довољно новца, Јовановић је новац често позајмљивао, уплаћивао га на рачун фирме, а дуговања онда од тог новца исплаћивао у кешу тако што би тај кеш подизао на основу путних налога и рачуна о сличним трошковима.

За веће пројекте је требало више новца, па је Љуба налазио фирме које су могле да их исплате, рекао је Јовановић, додајући да су све те „фантомске фирме“ биле у систему ПДВ-а и регистроване у АПР-у „од стране државе, регуларно“, као и „да тамо не пише да су то фантомске фирме“.

Такође је негирао да су послови симуловани, јер је он тужилаштву доставио целокупну документацију из које се види да су послови реализовани.

Јовановић је рекао и да има промедбу на вештачење, јер вештак није долазио у његову фирму нити је од окривљеног узео сву потребну документацију.

Суђење се наставља у уторак, 28. јануара изношењем одбране преосталих оптужених.

Јавно.рс, БИРН

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јеремић: Четиристо милиона “Миленијум тиму” без тендера за посао од недељу дана

Јеремић: Четиристо милиона “Миленијум тиму” без тендера за посао од недељу дана

5 (8) Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је у Зрењанину да је компанија “Миленијум …

Горан Пајић: Србија мора да зна језиву истину, коју Вучић крије од народа! (видео)

Горан Пајић: Србија мора да зна језиву истину, коју Вучић крије од народа! (видео)

3.9 (7) Аутор и водитељ Вук Росандић #ГоранПајић #АлександарВучић #Нато Србија мора да зна језиву …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend