Слушај бре истрипована будало и добро да запамтиш! Косово је само српски проблем!

0
(0)

Некадашњи специјални опуномоћеник ЕУ за Косово Волфганг Петрич изјавио је да Европска унија треба да води процес решавања косовског питања и да у њему не би требало да учествују САД и Русија.

„То је европски проблем и тај процес би требало да води Европа. Европска унија би требало да преузме иницијативу и позива две стране на дискусију о решавању овог питања, у Бриселу или можда у некој другој држави, где у интензивном преговарачком процесу на основу предлога који се налазе на столу покушавамо да пронађемо најбоље могуће решење за разлике и противречности”, рекао је Петрич за Дојче веле.

Специјални опуномоћеник ЕУ за Косово од 1997. до 1999. године навео је да и Београд и Приштина „морају да схвате” да интереси Европе морају бити у првом плану.

Оценио је да би у процесу налажења решења између Србије и Косова „требало да се игра отвореним картама”, баш зато што је у Бриселу „очигледно одлучено да нема црвених линија, да је могућа и размена територија”, преноси Бета.

„Не мислим да је то најбоље од свих решења, али у околностима које сада превладавају, нема најбољег решења”, навео је аустријски политичар који је од 1999. до 2002. године био и високи представник међународне заједнице за БиХ.

За иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона у вези са наставком дијалога Београда и Приштине, Петрич је рекао да се „боји да је то још једна од оних иницијатива које су већ виђене и које нажалост не доводе до успеха”.

„Ако неколико дана после Берлина имамо ситуацију као сада на северу Косова, онда морам да кажем да састанак у Берлину очигледно није био успешан. Сумњам да ће у Паризу бити боље”, казао је.

Казао је да је укидање косовских такса на робу из Србије и БиХ предуслов за наставак смисленог дијалога, али да се у преговоре о коначном решењу мора ући отворено.

Упитан зашто би Република Српска остала у Босни и Херцеговини, ако Србија и Косово постигну споразум око промене граница, Петрич је цитирао хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића који је изјавио да не постоји веза између ситуације у БиХ и ситуације на Косову.

„Ако дође до промене граница, ако се ради о резултату преговора о косовском питању, онда то мора да буде резултат који су прихватиле обе стране. Примењују се међународна правила, билатералне промене граница су могуће само између две суверене државе консензусом”, казао је.

За разлику од тога, у БиХ нема консензуса по том питању и та земља постоји у границама које су успостављене Дејтонским споразумом, навео је Петрич.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милан Гутовић: Све је постало тако вулгарно и банално, и без короне повукли смо се у изолацију и унутрашње избеглиштво

5 (5) „Све је постало тако вулгарно и банално, нешто што је било незамисливо пре …

Светски финансијски скандал око прања новца, помињу се и инвестиције из Србије

4.8 (5) „Највећи финансијски скандал у последњој деценији“ – под таквим насловом светски медији преносе …

Један коментар

  1. ПерунГромовник

    Ајде и ти плакни уста ватакином и посисај нам фалус, заједно са целом твојом европом…. ДАБОГДА ЦРКЛИ и ДАБОГДА вам све најмилије поцркало по кућама вашим до детета у колевци мајку вам јехбем у уста хохштаплерска и кретенска!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *