fbpx
понедељак , децембар 9 2019
Насловна / Србија / Економија / Смањење незапослености у Србији је последица исељавања становништва

Смањење незапослености у Србији је последица исељавања становништва

Прича власти о смањењу стопе незапослености је манипулација, јер се узрок наводног раста запослености у великој мери крије иза масовног исељавања из земље, оценили су стручњаци за Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

„Огроман број људи, поготово младих, одлази у иностранство. Међу њима је и много оних који овде нису могли да добију посао. Да није таквог одлива људи, стопа запослености била би много нижа, а број званично незапослених много већи, поготово када знамо да се људи скидају са евиденције незапослених када се не јављају редовно на биро. А не јављају се – јер су отишли у иностранство“, казала је за ВОИЦЕ председница Асоцијације слободних и независних синдиката Ранка Савић.

Економиста Драгован Милићевић рекао је да се само у последњих шест година број становника Србије, према званичним подацима Републичког завода за статистику, смањио са 7,2 на седам милиона.

„Самим тим, стопа запослености би расла чак и да нико није добио посао, јер се та стопа израчунава тако што се број запослених који имају између 20 и 64 године подели са укупним бројем становника те групе, а њих је сада много мање него пре шест година“, објаснио је Милићевић.

Демографкиња са Природно-математичког факултета у Новом Саду Даниела Арсеновић казала је да ће последице масовног исељавања, на економском плану, Србија осетити, не само због одласка радно способног становништва, већ и кроз мањак новца у буџету и фонду пензијског осигурања.

Према њеним речима, првенствене последице ће бити смањење популације и изумирање појединих делова земље.

Бета, Воице

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Иван Пајовић: Слепа стварност и метафизичка интоксикација

5 (7) „Светом управљају знаци и симболи, а не речи и закони” (Конфучије) Марина Абрамовић(ч) …

Глобалисти стоје иза Грете Тунберг и „спасавања миграната“

5 (3) * Грета Тунберг је путовала у Давос заједно са Џенифер Морган, бившом саветницом Ангеле меркел за екологију …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *