fbpx
понедељак , 24 фебруара 2020

Снајка, и ти ћеш на робију због тих судија и тужилаца!

0
(0)

Коментаришући интеграцију српских судија и тужилаца у косовско правосуђе, министарка правде Нела Кубуровић је казала да је Београд испоштовао договор из Брисела и да ће сада Срби на Косову и Метохији имати већу правну заштиту.

„Најбитније је да у срединама где је већина српско становништво да ће они имати могућност да остварују судску заштиту пред српским судијама. Новина је да ће у кривичним поступцима судити српске судије“, изјавила је она.
Додала је да ће председник Основног суда у Косовској Митровици бити Србин, као и да ће Србин председавати одељењем Аплеационог суда у Косовској Митровици.

Избор судија и тужилаца се измешта из Скупштине

Кубуровић је изјавила да постоји сагласност да се изменама Устава у области правосуђа избор судија и тужилаца измести из Скупштине у Високи савет судства и Државно веће тужилаца.

Нела Кубуровић је за РТС казала да је једина недоумица око састава Високог савета судства и Државног већа тужилаца, односно о томе ко поред представника судија и тужилаца треба да буду чланови тих тела и које ће бити будуће надлежности та два органа.

Додала је да су до сада одржана три велика округла стола и да је до краја године остала још једна расправа у Новом Саду.

„На крају се завршава у Београду и након тога Министарство правде треба да сумира сва мишљења и да изради предлог нацрта амандмана који ће бити упућени Венецијанској комисији“, казала је Кубуровићева.

Упитана о тренутном прикупљању потписа иницијативе Фондације „Тијана Јурић“ да се измени кривични законик, односно да се уведе доживотна казна за убице и силоватеље деце, она је казала да је Министарство правде још 2015. године почело процедуру измене законика и да су расположени да прихвате мишљење стручне јавности.

Говорећи о повећању броја судија и тужилаца, министарка правде је казала да је у току поступак за њихово повећање.

Додала је да ће до краја године бити примљено 160 приправника, први пут након три године, као и да ће у току следеће недеље бити расписан конкурс

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Обрадовић: Ако депеше Викиликса говоре истину, Вучић и Стефановић да поднесу оставку

4.4 (11) Ако депеше Викиликса говоре истину, „а до сада се показало да је тако“, …

Високи савет судства озбиљно забринут због изјава државних функционера

0 (0) Високи савет судства изразио је озбиљну забринутост због понашања и изјава високих државних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *